
Čtení etiket jídla může být složité. V dnešní době je zákonem vyžadováno, aby na obalech bylo transparentně uvedeno složení a také nutriční hodnoty, ale pro mnoho lidí jsou tyto informace jen shlukem písmen, ze kterého pro své potřeby nedokážou mnoho odvodit.
Přitom není těžké se v názvech ingrediencí i jednotlivých aditiv zorientovat. Jen je potřeba tomu věnovat trochu času a zjistit, co vlastně ty (mnohdy tajemné) názvy znamenají. A samozřejmě vědět, čím se vám výrobci snaží oklamat a zmást, abyste se nenechali snadno nachytat.
Předpisy o označování potravin jsou složité, což spotřebitelům ztěžuje jejich pochopení. Tento článek vysvětluje, jak číst etikety na potravinách, abyste mohli rozlišit mezi nesprávně označenými nezdravými a skutečně zdravými potravinami.
Nenechte se zmást tvrzeními na obalu
Jednou z nejlepších rad může být úplná ignorace tvrzení na přední straně obalu. Přední etikety se vás snaží nalákat ke koupi výrobků uváděním zdravotních tvrzení, která jsou ale často zavádějící. Výrobci jsou při používání těchto označení často nepoctiví. Mají tendenci používat zdravotní tvrzení, která nejsou sice možná přímo lživá, ale minimálně mohou neznalého spotřebitele dost zmást.
Příkladem může být mnoho snídaňových cereálií s vysokým obsahem cukru. Navzdory tomu, co může naznačovat etiketa, tyto výrobky nejsou zdravé. Spotřebitelé si tak mohou jen těžko vybrat zdravou variantu, aniž by si důkladně prohlédli seznam jednotlivých složek a posoudili, co to pro ně skutečně znamená.
Prostudujte si seznam složek
Složky výrobku jsou uvedeny podle množství – od nejvyššího po nejnižší. To znamená, že první složka je ta, které výrobce použil nejvíce. Dobrým pravidlem je prohlédnout si první tři složky, protože tvoří největší část toho, co jíte. Pokud první složky obsahují rafinované obiloviny, některý druh cukru nebo hydrogenované oleje, můžete předpokládat, že výrobek nebude úplně zdraví prospěšný. Místo toho se snažte vybírat výrobky, které mají jako první tři složky uvedeny plnohodnotné potraviny.
Hodně vypovídající pak může být také množství jednotlivých ingrediencí – čím delší seznam, tím více je výrobek zpracovaný a jeho prospěšnost bude spíše nízká.
Dávejte si pozor na velikost porcí
Na etiketách s výživovými hodnotami je uvedeno, kolik kalorií a živin obsahuje standardní množství výrobku – často doporučená jedna porce. Tyto velikosti porcí jsou však často mnohem menší, než kolik lidé typicky spotřebují na jedno posezení. Jedna porce může například představovat polovinu plechovky limonády, čtvrtinu sušenky, polovinu čokoládové tyčinky nebo jednu sušenku – jenže obvykle taková jídla konzumujeme celá – můžeme tedy až několikanásobně překročit doporučené hodnoty. Výrobci se tak snaží oklamat spotřebitele, aby si mysleli, že potravina má méně kalorií a méně cukru – buďte tedy při čtení etiket pozorní. Pokud vás zajímá nutriční hodnota toho, co jíte, musíte vynásobit porci uvedenou na zadní straně obalu počtem zkonzumovaných porcí.
Nejvíce zavádějící tvrzení
Zdravotní tvrzení na balených potravinách mají upoutat vaši pozornost a přesvědčit vás, že výrobek je zdravý.
Zde jsou některá z nejčastějších tvrzení – a co znamenají:
- Light. Light výrobky jsou zpracovány tak, aby obsahovaly méně kalorií nebo tuku. Některé výrobky jsou jednoduše ředěné. Pečlivě zkontrolujte, zda do nich nebylo místo tuku přidáno něco jiného – například cukr.
- Vícezrnné. Zní to velmi zdravě, ale znamená to pouze to, že výrobek obsahuje více než jeden druh obilovin. S největší pravděpodobností se jedná o rafinované obiloviny – pokud není výrobek označen jako celozrnný.
- Přírodní. To nemusí nutně znamenat, že výrobek je vyroben výhradně z rostlinných produktů. Pouze naznačuje, že výrobce v určitém okamžiku pracoval s přírodním zdrojem.
- Ekologické/Bio. Toto označení vypovídá jen velmi málo o tom, zda je výrobek zdravý. Například bio cukr je stále cukr a na jeho kalorické hodnotě se tím nic nemění. Eko nebo bio výrobky tedy automaticky nejsou lepší nebo zdravější – pouze byly vypěstovány/vyrobeny určitým způsobem, který může být například šetrnější k přírodě či životnímu prostředí.
- Bez přidaného cukru. Některé výrobky mají přirozeně vysoký obsah cukru. To, že neobsahují přidaný cukr, ještě neznamená, že jsou zdravé. Mohly do nich být přidány i nezdravé náhražky cukru.
- Nízkokalorické. Nízkokalorické výrobky musí mít o třetinu méně kalorií než původní výrobek dané značky. Přesto může mít nízkokalorická verze jedné značky podobné kalorie jako originál jiné značky.
- Nízký obsah sacharidů. Nízkosacharidové diety jsou v poslední době spojovány se zlepšením zdravotního stavu. Přesto jsou zpracované potraviny, které jsou označeny jako nízkosacharidové, obvykle stále zpracovanými nezdravými potravinami, podobně jako zpracované nízkotučné potraviny.
- Vyrobeno z celých zrn. Výrobek může obsahovat velmi málo celých zrn. Zkontrolujte seznam složek – pokud celá zrna nejsou v prvních třech složkách, je jejich množství zanedbatelné.
- Obohacené. To znamená, že do výrobku byly přidány některé živiny. Například do mléka se často přidává vitamin D. To, že je něco obohaceno, ještě neznamená, že je to zdravé.
- Bez lepku. Bezlepkový výrobek neznamená zdravý. Výrobek prostě neobsahuje pšenici, špaldu, žito nebo ječmen. Mnohé bezlepkové potraviny jsou vysoce zpracované a obsahují nezdravé tuky a cukr.
- S ovocnou příchutí. Mnoho zpracovaných potravin má název, který odkazuje na přírodní příchuť, například jahodový jogurt. Výrobek však nemusí obsahovat žádné ovoce – pouze chemické látky, které mají chutnat jako ovoce.
- Nulový obsah transmastných kyselin. Tato věta znamená „méně než 0,5 gramu transmastných kyselin v jedné porci“. Pokud je tedy velikost porce zavádějícím způsobem malá, může výrobek stále obsahovat poměrně značné množství transmastných kyselin.
Mnoho marketingových výrazů je spojováno se zlepšením zdraví. Ty jsou často používány s cílem uvést spotřebitele v omyl, že nezdravé, zpracované potraviny jsou pro ně dobré.
Různé názvy pro cukr
Cukr má nespočet názvů – mnohé z nich možná nepoznáte – a tedy ani nevíte, že cukr vlastně konzumujete. Výrobci potravin toho využívají ve svůj prospěch a záměrně přidávají do svých výrobků mnoho různých druhů cukru, aby skryli jeho skutečné množství.
Přitom mohou uvádět zdravější složku nahoře a cukr zmiňovat až dále. Takže i když může být výrobek nabitý cukrem, nemusí se nutně objevit jako jedna z prvních tří složek. Abyste se vyhnuli náhodné konzumaci velkého množství cukru, dávejte si pozor na následující názvy cukru v seznamech složek:
- Druhy cukru: řepný cukr, hnědý cukr, máslový cukr, třtinový cukr, krupicový cukr, kokosový cukr, datlový cukr, cukr muscovado a další.
- Druhy sirupů: karobový sirup, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, med, agávový nektar, sladový sirup, javorový sirup, ovesný sirup, sirup z rýžových otrub a rýžový sirup.
- Další přidané cukry: ječný slad, melasa, laktóza, kukuřičné sladidlo, dextran, sladový prášek, ethylmaltol, fruktóza, koncentrát ovocné šťávy, galaktóza, glukóza, disacharidy, maltodextrin a maltóza.
Pokud některý z nich vidíte na předních místech seznamu složek – nebo několik druhů v celém seznamu – pak výrobek obsahuje vysoký podíl přidaného cukru. A tedy pro vaše zdraví nebude pravděpodobně tou nejlepší volbou.
Podtrženo a sečteno
Nejlepším způsobem, jak se vyhnout klamání etiketami výrobků, je zcela se vyhnout zpracovaným potravinám. Jenže to je samozřejmě nemožné – proto je vhodné naučit se správně číst etikety, rozumět jejich obsahu a nenechat se zmást. Pokud se přesto rozhodnete kupovat balené potraviny, nezapomeňte pomocí užitečných rad v tomto článku oddělit nezdravé výrobky od těch kvalitnějších. Vaše zdraví vám poděkuje.
ZDROJ: https://gymbeam.cz/blog/jak-cist-etikety-na-potravinach-a-na-co-si-dat-pozor/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Gustavo Fring: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-muz-laska-lide-3985062/
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.