KrásaZdravé tipy

Každodenní sprchování ničí vaši přirozenou obranyschopnost. I s hygienou se to dá přehnat

Pokud by vám někdo řekl, že četnost vašeho mytí neodpovídá tomu, co doporučují lékaři, možná byste se v prvních chvíli zastyděli a pak si dali předsevzetí, že to každodenní sprchování tedy nebudete tolik flákat. Možná by vás ale překvapilo, že je to přesně naopak – podle odborníků se moderní populace myje až příliš a škodíme tím nejen životnímu prostředí, ale také našemu zdraví.

Jen se zkuste zeptat svých rodičů či prarodičů, jak bylo běžné sprchovat se za jejich časů. Možná budete překvapeni, když zjistíte, že vaši rodiče se jako malí myli možná tak jedenkrát do týdne a s vaší babičkou nebo dědečkem to bylo ještě horší. Jistě, byly to jiné časy a mnoho domácností řešilo existenční otázky a nemělo čas zabývat se sprchováním. Doba se posunula a můžeme za to být vděční, ale ne všechno, co moderní společnost přináší, je dobré. Mytím totiž kůži zbavujeme přirozeného mazu a můžeme také narušit činnost bakterií, které se na naší kůži přirozeně vyskytují a podporují naši imunitu.

Dejte prostor bakteriím

Lidé se často mylně domnívají, že čím čistější, tím lepší, ale z bakteriologického hlediska je to nesmysl. Příliš častá hygiena může usnadňovat škodlivým organismům pronikat do pokožky a má za následek také vyšší citlivost pleti.

Jak často je ideál?

Dávat konkrétní a univerzálně platná doporučení ohledně mytí je samozřejmě nemožné. Každý máme jinak fyzicky náročnou práci, jinak se potíme a vůbec naše životy doprovází tolik různých okolností, že lze jen stěží stanovit ideální četnost mytí.

Dá se ale určitě říci, že ti, kteří se z nějakého důvodu myjí každý den, by určitě neměli používat mýdlo na celé tělo. Stačí zaměřit se na podpaží a oblast okolo intimních partií, kde jsou aktivní mazové žlázy.

A co vlasy?

Podobně to koneckonců platí také u vlasů. Denní mytí šamponem jim rozhodně neprospívá, a naopak je zbytečně vysušuje. Pokud jste nyní ve fázi, kdy se vám vlasy mastí tak, že je prostě denně mýt musíte, měli byste se postupně snažit frekvenci užívání šamponu snížit. Jde to – vlasy si zvyknou a nebudete je muset mýt tak často, což vám ušetří nejen spoustu času, ale i peněz.

Antibakteriální mýdlo nepotřebujete

Obchodníci dobře vědí, jak nás zlákat ke koupi. V poslední době se rozmohlo prodávání mýdel a gelů s přívlastkem antibakteriální – lidé z nějakého důvodu věří, že je takové mýdlo ochrání lépe než to obyčejné. Takové prostředky jsou přitom podle obou odborníků zcela zbytečné a úplně běžné mýdlo za pár korun odvede proti virům a bakteriím naprosto srovnatelnou práci.

Při častém používání dezinfekčních gelů opět hrozí narušení přirozené ochranné bariéry kůže. I když je tedy hygiena rukou důležitá, nic se nesmí přehánět. Smysl to má samozřejmě po vystoupení z vozu hromadné dopravy, když po ruce není voda a mýdlo, ale v jiných případech dejte přednost tekoucí vodě a běžnému mýdlu.

Zaměřte se na oblečení

Chcete-li se vyhnout infekci, je také mimořádně důležité pravidelné praní oblečení. Častokrát si ani neuvědomíme, kolik se na něm drží bakterií a choroboplodných zárodků – a v takovém oblečení si klidně leháme do postele nebo si do rukávu otřeme obličej. Na oblečení, které jsme dlouho nevyprali, se totiž hromadí více nečistoty a odumřelých kožních buněk než na kůži samotné, a může být daleko nebezpečnějším zdrojem bakterií a virů než naše ruce. 

Je třeba si uvědomit, že pravidelné mytí je součástí běžného lidského chování skutečně jen nepatrnou dobu oproti tomu, co lidstvo existuje. Není třeba vracet se do středověku – stále platí, že čistota je půl zdraví. Ale frekvence mytí by skutečně neměla přesahovat to, co je nezbytně nutné z důvodu toho, že jsme skutečně umazaní, zpocení nebo se necítíme komfortně. U lidí, kteří ale pracují v kanceláři a nemají žádnou fyzickou aktivitu, to rozhodně nemusí být každý den.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button