Nemoci a komplikacePéče o tělo

Ochrání před nachlazením a podpoří zdraví. Naučte se správně otužovat

S příchodem chladnějších dní a střídání teplot je obtížnější se vždy správně obléct. Snadněji tak může dojít k nachlazení, které je pro období podzimu a zimy poměrně běžným problémem. Nachlazení je následkem prochladnutí těla, ke kterému dochází nejčastěji tehdy, když nejsme v chladném prostředí dostatečně oblečeni nebo pokud zmokneme a nemáme možnost se ihned převléct do suchého. Sníží se teplota periferních částí těla a viry mohou snadněji pronikat do našeho organismu.

Pokud se tomu chcete vyhnout, je snadnou obrannou otužování. Proč? Je to proto, že lidem, kteří nejsou na otužování zvyklí, klesá teplota těla daleko rychleji. Oproti tomu otužilí lidé dokážou udržet vnitřní teplotu i při větší chladové zátěži. Pružné reagování těla na chlad může celkově posílit jeho odolnost vůči nemocem. Kvůli pobývání ve vyhřívaných prostorech a nedostatečnému pohybu venku se tato naše odolnost přirozeně snižuje, a proto bychom měli usilovat o její zlepšení.

Méně návštěv u doktora

Už v 19. století Vinzenz Priessnitz věřil, že posilování a trénování těla tak, aby bylo v souladu s přírodou, má dobrý vliv na naše zdraví. Doporučoval například nosit lehké oblečení a udržovat ruce a nohy v teple hlavně prací. Dále věřil, že v noci nění třeba přikrývat se teplou dekou a ráno je zase dobré ihned vypít dvě sklenice vody a dát si studenou koupel. Právě otužování může být dobrou cestou, jak zvyšovat odolnost proti nachlazení. Další výhodou je stimulace metabolismu a zvýšení chuti k jídlu.

Díky pravidelnému otužování může dojít ke zlepšení odolnosti těla jak proti účinkům tepla a teplotním rozdílům, tak proti účinkům větru, vlhkosti nebo smogu. Organismus se tak snadněji adaptuje na měnící se podmínky a je daleko přizpůsobivější.

Otužování vodou

Není nutné otužovat se jen koupelí ve studené vodě – byť to jednoznačně patří k nejběžnějším postupům. Studená voda odebírá tělu až 30krát více tepla než vzduch, takže se jedná o velmi účinný prostředek otužování. Můžete se otužovat smáčením těla žínkou, která je vhodná především pro začátečníky.

Dalším typem je klasické sprchování. Pokud s otužování začínáte, nastavte na něm teplotu kolem 30 °C a sprchujte se takto asi minutu. Následně snižte teplotu na studenější vodu a každý den snižujte teplotu o nějakou část, až dojdete k 20 °C, což je ideální teplota pro otužování organismu.

Pro pokročilejší je možné doporučit koupele ve studené vodě. Ideálně ponořte celé tělo do vody o teplotě 10–15°C a snažte se zde vydržet asi minutu. Následně si krátce odpočiňte na suchu nebo v teplé vodě o teplotě lehce nad 30°C. Takto postupujte přibližně 15 minut.

Otužování pomocí sauny a ledové lázně

Tato finská procedura je založena na střídání pobytu v horkém a suchém vzduchu kolem 100 °C, kde naše tělo reaguje intenzivním pocením, s následným pobytem ve studené lázni. Poté následuje uvolnění a příjemná únava, kterou využijte k odpočinku. Je velmi důležité doplňovat tekutiny a tělo poté příliš nenamáhat dalšími aktivitami.

Jak tělo reaguje na otužování?

  • sníží se tep
  • vzrůstá spotřeba kyslíku
  • cévy v kůži se hbitě smršťují, a díky tomu se více prokrvují vnitřní orgány
  • produkce tepla v těle se zvyšuje prostřednictvím kontrakcí

Tělo kompenzuje působení chladu tak, že zvyšuje produkci tepla. Můžeme také zažívat lehký pocit euforie a podporuje se i naše duševní síla. Pravidelní otužování má prokazatelně pozitivní vliv na fungování kardiovaskulárního a imunitního systému i endokrinní soustavy.

Jak správně postupovat?

Důležité je především nezačít příliš zostra. Otužujte se tak, že budete velmi postupně a opatrně zvyšovat intenzitu otužovacích procedur. Zkuste například každý den teplotu sprchy snížit o jeden nebo o půl stupně.

Klíčová je pravidelnost. Pokud byste se vystavovali intenzivnímu chladu jen nárazově, bude to mít spíše opačný efekt. Pokud si ale dopřejete sprchu chladnou vodou každý den dvě minuty, bude se vaše zdraví postupně posilovat. Správnému otužování pomůže také to, pokud budete každý den trávit alespoň hodinu času na čerstvém vzduchu. Nezáleží na venkovní teplotě nebo počasí, vždycky to má smysl a bude to pro vás prospěšné.

Pamatujte i na vhodné oblékání. Platí, že je potřeba se v nutné míře chránit před chladem, ale ne se zbytečně navlékat. Doma či v kanceláři udržujte teplotu kolem 20 °C a pravidelně větrejte. Na čerstvém vzduchu se mnohem lépe dýchá i pracuje a soustředí. Na spaní teplotu ještě snižte – měla by se pohybovat okolo 18 °C. Nebalte se do teplých dek, neoblékejte se moc nebo se zpotíte a budete spát v mokrém.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/cold-water-therapy

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button