CvičeníNemoci a komplikace

Skutečně tejpy fungují? Zjistěte, jak pomohou a kdy je používat

Dnes je na trhu více než 50 značek kineziologických pásek, ale původní výrobek, kineziologickou pásku neboli Kinesio Tex Tape, vyvinul koncem 70. let 20. století japonský chiropraktik Dr. Kenzo Kase, který chtěl pásku, která by poskytovala oporu, ale neomezovala pohyb jako tradiční sportovní pásky.

Pokud jste někdy sledovali volejbalový zápas nebo závod v cyklistice, pravděpodobně jste si všimli barevných pásků, které mají sportovci na zádech, nohách, ramenech a i jinde. Jde o kineziologickou pásku. Je to terapeutická páska, která se strategicky aplikuje na tělo, aby poskytovala podporu, zmírňovala bolest, snižovala otoky a zlepšovala výkonnost.

Co vše ale tejpování dovede? Zde najdete informace o tom, jak jej používají fyzioterapeuti a sportovní terapeuti, jaké jsou jeho výhody, tipy a co je třeba vědět.

Jak kineziologická páska funguje?

Společnost Kase vytvořila kineziologickou pásku s patentovanou směsí bavlny a nylonu. Je navržena tak, aby napodobovala elasticitu kůže, takže můžete využívat plný rozsah pohybu. Lékařské lepidlo pásky je také voděodolné a dostatečně pevné, aby vydrželo tři až pět dní, a to i když cvičíte nebo se sprchujete. Po přiložení pásky na tělo se páska mírně stáhne a jemně nadzvedne vaši pokožku. Předpokládá se, že to pomáhá vytvořit mikroskopický prostor mezi vaší kůží a tkáněmi pod ní.

Zázrak pro klouby

Jedna malá studie ukázala, že při aplikaci kineziologické pásky přes koleno se zvětšil prostor v kolenním kloubu. Podobná studie ukázala, že kineziologická páska také zvětšila prostor v ramenním kloubu. I když je takové zvětšení prostoru nepatrné, pomáhá snížit možnost podráždění kloubů a napomáhá léčbě bolesti nebo zánětů, které jsou v kloubech typické.

Může změnit signály na dráhách bolesti

Někteří fyzioterapeuti se domnívají, že páska mění informace, které váš smyslový nervový systém vysílá o bolesti v těle. Všechny vaše tkáně – kůže, pojivová tkáň, fascie i svaly – obsahují smyslové receptory, které vnímají bolest, teplotu a tlak. Kineziologické tejpování vytváří zdvih, který odlehčuje podkladové tkáně. Dekomprese těchto tkání může změnit signály směřující do mozku. Může tedy ulevit od bolesti, pocitů tlaku nebo diskomfortu.

K čemu se používá kineziologická páska?

Léčba zranění

Fyzioterapeuti někdy používají kineziologický tejp jako jednu ze součástí celkového léčebného plánu při léčbě zranění. Uvádí se, že tejp je nejúčinnější, pokud se používá ve spojení s dalšími léčebnými postupy.

Podpora slabých zón

Kineziologická páska se používá také k přidání další podpory svalům nebo kloubům, které ji potřebují. Na rozdíl od bílé lékařské nebo sportovní pásky vám kineziologická páska umožňuje normální pohyb. Některé studie dokonce ukazují, že může zlepšit rozsah pohybu a vytrvalost. Studie na sportovcích ukázaly, že při použití kineziologické pásky na unavené svaly se výkonnost zlepšuje.

Reedukace svalů

Kineziologická páska může pomoci přeučit svaly, které ztratily funkci nebo které si zvykly na nezdravý způsob fungování. Dá se například použít k nápravě držení těla v oblasti hlavy a krku. Nebe se užívá při pomoci pacientům po mrtvici, aby se zlepšil způsob jejich chůze.

Zlepšení výkonnosti

Někteří sportovci používají kineziologický tejp, aby jim pomohl dosáhnout špičkového výkonu a chránil je před zraněním. Mnoho běžců například používá tuto pásku pokaždé, když běží maraton. Je však umění nalepit tejp tak, aby skutečně fungoval, a proto to vždy přenechte odborníkovi.

Opravdu to funguje?

Dá se říct, že ano. Je však stále faktem, že potřebujeme více výzkumů – ty, které v současné době existují, jsou mnohdy rozporuplné nebo nejednoznačné. Některé studie neukazují žádný rozdíl ve výsledcích mezi kineziologickou páskou a placebem nebo „falešným tejpováním“.

Kdy pásku nepoužívat

Za určitých okolností by se kineziologická páska neměla používat. Patří mezi ně následující.

  • Otevřené rány. Použití pásky přes ránu by mohlo vést k infekci nebo poškození kůže.
  • Hluboká žilní trombóza. Zvýšení průtoku tekutiny by mohlo způsobit uvolnění krevní sraženiny, což může mít vážné následky.
  • Rakovinné onemocnění. Zvýšení přívodu krve k rakovinnému bujení by mohlo být nebezpečné.
  • Chybějící lymfatické uzliny. Zvýšení průtoku tekutiny v místě, kde uzlina chybí, by mohlo způsobit otok.
  • Alergie. Pokud je vaše kůže citlivá na lepidla, mohlo by to u vás vyvolat silnou reakci.
  • Citlivá pokožka. Pokud je vaše kůže náchylná k natržení, měli byste se používání pásky vyhnout.

Jak aplikovat kineziologickou pásku

Než se pokusíte kineziologickou pásku nalepit sami, měli byste se vždy poradit s fyzioterapeutem, který je vyškolen ve správné aplikaci kineziologické pásky. Fyzioterapeut vám ukáže, jak aplikovat pásku takovým způsobem, který pomůže vašemu konkrétnímu problému. Pásku lze aplikovat ve tvaru písmene X, Y, I nebo vějířovitě, v závislosti na vašich cílech. Můžete také potřebovat jak stabilizační, tak dekompresní pásky. Pokud si nejste aplikací stoprocentně jisti, raději ji vždy přenechte odborníkovi. Účinnost tejpovací pásky vždy záleží na konkrétním problému i správném způsobu aplikace – proto je spolupráce s fyzioterapeutem vždy zásadní a doporučovaná.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/kinesiology-tape#apply
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Maksim Goncharenok: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-bez-tricka-kuze-kineziologie-6094026/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button