DetoxikaceJídlo a stravování

10 koření a bylinek, které mají zásadní vliv na vaše zdraví

Bylinky a koření jsou již po staletí velmi ceněny jak pro své léčivé účinky, tak pro svou chuť. Moderní výzkumy prokázaly, že mají také četné zdraví prospěšné účinky. Zde najdete přehled 10 lahodných bylinek a koření z celého světa a vysvětlení, jak mohou prospívat vašemu zdraví.

1. Skořice

Skořice je oblíbené koření, které se používá do nejrůznějších receptů a pečiva. Je bohatá na antioxidanty a další prospěšné látky. Za většinu léčivých vlastností skořice je zodpovědná sloučenina zvaná cinnamaldehyd. Výzkumy naznačují, že skořice může pomáhat chránit před srdečními chorobami a snižovat záněty. Její silná antioxidační aktivita pomáhá bojovat proti zánětům a bylo prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi. Skořice může významně zvýšit hladinu antioxidantů v krvi a zároveň snížit hladinu markerů, jako je C-reaktivní protein, které se používají k měření zánětu. Doporučená dávka je 1 až 6 gramů, tedy asi 0,5 až 2 lžičky skořice denně.

2. Šalvěj

Šalvěj získala svůj název z latinského slova Salvere, což znamená „zachraňovat“. Ve středověku měla silnou pověst pro své léčivé vlastnosti, a dokonce se používala jako prevence proti moru. Některé výzkumy naznačují, že šalvěj může být schopna zlepšit mozkové funkce a paměť, zejména u zdravých lidí všech věkových kategorií i u lidí s Alzheimerovou chorobou. Existují slibné důkazy, že výtažek ze šalvěje může zlepšit funkci mozku a paměti, zejména u osob s Alzheimerovou chorobou.

3. Máta peprná

Máta peprná má dlouhou historii používání v lidovém léčitelství a aromaterapii. Stejně jako u mnoha jiných bylin obsahuje její esenciální olej látky zodpovědné za její zdravotní účinky. Studie zjistila, že mátový olej může zlepšit zvládání bolesti při syndromu dráždivého tračníku a další studie také potvrdila, že mátový olej je při léčbě syndromu dráždivého tračníku lepší než placebo. Zdá se, že olej působí tak, že uvolňuje hladké svalstvo tlustého střeva, což zmírňuje bolest pociťovanou při stolici. Pomáhá také snižovat nadýmání břicha, které je častým příznakem trávení.

4. Kurkuma a kurkumin

Kurkuma je koření, které dává kari žlutou barvu. Obsahuje několik sloučenin s léčivými vlastnostmi, z nichž nejdůležitější je kurkumin. Ten je pozoruhodně silný antioxidant, který pomáhá bojovat proti oxidačnímu poškození a posiluje tělu vlastní antioxidační enzymy. To je důležité, protože oxidační poškození je považováno za jeden z klíčových mechanismů stárnutí a mnoha nemocí. Kurkumin je také silně protizánětlivý, a to do té míry, že by se mohl vyrovnat účinnosti některých protizánětlivých léků.

5. Bazalka posvátná

V Indii je bazalka posvátná považována za posvátnou bylinu a neměla by se zaměňovat s běžnou bazalkou nebo thajskou bazalkou. Studie z roku 2024 zjistila, že eugenol, sloučenina obsažená v esenciálním oleji z bazalky posvátné, může být užitečný při léčbě hypertenze. V této studii vědci také zjistili, že esenciální oleje a fytochemické sloučeniny bazalky posvátné poskytují antimikrobiální aktivitu proti široké škále gramnegativních a grampozitivních bakterií, kvasinek a plísní. Další studie zjistila, že výtažky z bazalky posvátné mohou pomoci:

  • posílit antioxidační obranyschopnost organismu a imunitní reakci
  • snížit hladinu cukrů v krvi a LDL cholesterolu
  • snížit zánět
  • zlepšit krevní tlak

6. Kajenský pepř

Kajenský pepř je druh chilli papričky, která se používá k přípravě pálivých pokrmů. Účinná látka v něm obsažená se nazývá kapsaicin, u kterého bylo v mnoha studiích prokázáno, že snižuje chuť k jídlu a zvyšuje spalování tuků. Z tohoto důvodu je běžnou složkou mnoha komerčních doplňků stravy na hubnutí. Přehled studií také zjistil, že kapsaicin může chránit před některými formami rakoviny. Je však zapotřebí dalšího výzkumu, abychom pochopili, jak využít protinádorový potenciál kapsaicinu. Kayenský pepř je velmi bohatý na látku zvanou kapsaicin, která snižuje chuť k jídlu a podporuje spalování tuků. Nedávné studie také prokázaly, že kapsaicin má protirakovinný potenciál.

7. Zázvor

Zázvor je oblíbené koření používané v několika formách alternativní medicíny. Studie shodně prokázaly, že 1 až 1,5 gramu zázvoru může úspěšně léčit nevolnost. Patří sem nevolnost způsobená ranní nevolností, chemoterapií a mořskou nemocí. Studie z roku 2022 také zjistila, že zázvor má mnoho biologických aktivit, včetně antioxidačních a protizánětlivých schopností. Studie zjistila, že sloučeniny obsažené v zázvoru mohou pomoci zmírnit příznaky a chránit před několika zánětlivými onemocněními, včetně lupusu, revmatoidní artritidy a lupénky.

8. Pískavice řecké seno

Pískavice řecké seno se běžně používá v ájurvédě, zejména ke zvýšení libida a mužnosti. Zatímco její účinky na hladinu testosteronu nejsou jednoznačné, studie z roku 2024 zjistila, že pískavice řecké seno má schopnost snižovat hladinu glukózy v krvi tím, že působí na různé molekuly, receptory a membrány. Studie také zjistila, že pískavice zřejmě snižuje oxidační stres a hladinu lipoproteinů, což přispívá k jejím antidiabetickým účinkům.

9. Rozmarýn

Účinná látka v rozmarýnu se nazývá kyselina rozmarýnová. Bylo prokázáno, že tato látka potlačuje alergické reakce a ucpání nosu. Studie kyseliny rozmarýnové z roku 2020 zjistila, že má širokou škálu farmakologických účinků, včetně:

  • antioxidačních (zabraňuje poškození buněk volnými radikály)
  • antiapoptotických (zabraňuje odumírání buněk)
  • antitumorigenních (zabraňuje růstu nádorů)
  • protizánětlivých (snižuje zánět v těle)

10. Česnek

V dávné historii se česnek používal především pro své léčivé vlastnosti. Dnes víme, že většinu těchto zdravotních účinků má na svědomí sloučenina zvaná alicin, která je také zodpovědná za výraznou vůni česneku. Antimikrobiální a antivirové vlastnosti česneku mohou pomoci zmírnit nachlazení. Studie zaznamenala menší výskyt nachlazení u lidí, kteří užívali česnek po dobu 12 týdnů, ve srovnání se skupinou užívající placebo. Existují také důkazy, že česnek může mít příznivé účinky na zdraví srdce.

Výzkumníci dospěli k závěru, že suplementace česnekem má potenciál k ochraně kardiovaskulárního systému na základě jeho schopnosti snižovat rizikové faktory, jako je hypertenze a celkový cholesterol, a také markery aterosklerózy.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/10-healthy-herbs-and-spices#garlic
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Taryn Elliott: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/lzice-syrovy-koreni-cili-5107128/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button