Jídlo a stravováníOstatníPéče o tělo

7 známek, že jste jedli příliš mnoho cukru

Cukr je velmi dobrý, chutná mnoha lidem. Když potřebujete zvednout náladu, sáhnete po čokoládě nebo nějakém dezertu, který poškádlí vaše chuťové buňky a vy se budete cítit dobře a spokojeně. Cukr v hojném množství je však pro vaše zdraví opravdu škodlivý. Příliš mnoho cukru škodí, přinášíme vám sedm známek toho, že jste konzumovali příliš mnoho cukru.

Chuť na sacharidy (cukry)

Čím víc cukrů konzumujete, tím víc po nich budete toužit. Vysoký příjem cukrů je návykový a jde o takový začarovaný kruh, kdy konzumujete cukr a stále na něj máte chuť. Cukr je určitá forma závislosti, mnoho lidí si bez něj nedokáže představit život. U někoho to může být dokonce v takové míře, že je závislost srovnatelná se závislostí na drogách.

Nedostatek energie a únava

Únava, nedostatek energie je jedním z největších příznaků, které signalizují, že do těla dostáváte příliš mnoho cukrů. Potraviny s vysokým obsahem cukru umí dočasně zvýšit energii, ale poté dochází k selhání, kdy zůstáváte po zbytek dne unavení, bez energie a takzvaně bez života.

Přibývání na váze

Nadbytek cukru je nadbytek kalorií, neobsahují proteiny ani vlákninu, takže vašemu tělu nedodají pocit plnosti. Spouští se tak inzulín, hormon, který hraje velkou roli v přibývání na váze. Když konzumujeme cukr, slinivka uvolňuje inzulín, který nese cukr do orgánů. Vaše tělo bude v průběhu času produkovat vyšší množství inzulínu a nadměrná produkce může vést k inzulínové rezistenci. Znamená to, že lidské tělo nemůže reagovat na normální množství inzulínu. Kalorie se tak ukládají v těle a narůstá tak vaše hmotnost. Když slinivka pracuje na plné obrátky velmi dlouho, může se rozvíjet diabetes.

Nachlazení a chřipky

Jestliže budete nemocni častěji, než jste zvyklí, může to mít za vinu nadměrná konzumace cukru ve stravě. Cukry mohou oslabit imunitní systém a viry tak snáze napadnou vaše tělo. Tělo nebude mít možnost přirozeně se chránit před nachlazením, chřipkou, viry a podobně. Vyvarujte se tedy potravinám s přidanými cukry.

Chuť na sladké potraviny

Nadměrná konzumace cukru atakuje chuťové pohádky a zvyšuje toleranci k cukru. Začnete tak mít chuť na ještě sladší potraviny. Pokud budete chtít snížit příjem cukru, může to být ze začátku těžké. Postupem času však budete spokojeni a příjem cukru bude nižší. Po určité době zaznamenáte, že potraviny, které jste běžně konzumovali, jsou až příliš sladké.

Kognitivní problémy

Budete-li jíst hodně cukru, vaše hladina cukru v krvi rychle stoupá a následně klesá. Špatná kontrola hladiny cukru v krvi je hlavním rizikem pro kognitivní problémy.

Kožní problémy, tmavé kruhy pod očima

Cukr má na organismus zánětlivý účinek, když jej budete konzumovat nadměrně, můžete přispět k zánětlivým kožním problémům. Lidé, kteří trpí akné, ekzémy nebo růžovkou mohou být zhoršené díky konzumaci cukru. Snížení konzumace cukru snižuje také cukr v krvi a díky tomu se zlepší vaše kožní problémy a vůbec celý zdravotní stav. Může také mít za následek záněty v nohou, což způsobuje bolest v dolních končetinách a patě.

Jestliže se u vás objeví jeden či více výše uvedených příznaků, doporučujeme přehodnotit váš jídelníček a omezit příjem cukrů. Díky tomuto kroku se vyhnete mnoha nepříjemnostem, zlepšíte si své zdraví a vyhnete se četným zdravotním problémům.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button