KrásaPřírodní léčbaZdravé tipy

5 esenciálních olejů, které pomohou v odstranění strií

Strie jsou viditelné značky na povrchu pokožky. Jsou nepříjemné, a jakmile se objeví, každá žena se jich chce co nejdříve zbavit. Objevují se hlavně na břiše, ale vyskytovat se mohou také na stehnech, hýždích, ňadrech nebo ramenou. Strie nechce na těle žádná žena, proto se snaží je všemožně odstranit.

Jak odstranit strie?

Odstranit je možné strie s mnoha komerčními produkty. Ty slibují spoustu účinků, máte někdy z reklam pocit, že stačí jedno natření a strie rázem zmizí. No, ne vždycky je to tak, jak se objevuje v reklamách. Mnohdy jen samotný produkt nestačí, aby se strie ihned odstranily z těla. Strie někdy mohou pokrývat velkou část těla, nevypadají příliš vábně a pro mnoho žen jsou esteticky nepříjemné.

Příčiny výskytu strií:

  • Těhotenství
  • Náhlý nárůst hmotnosti
  • Náhlá ztráta hmotnosti
  • Abnormality v tvorbě kolagenu
  • Faktor dědičnosti
  • Stres nebo změny fyzických stavů

Jak se tvoří strie?

Tvoří se v kůži nebo střední vrstvě pokožky., když je pojivová tkáň „roztažena“ nad rámec své pružnosti kvůli rychlému roztažení nebo kontrakci kůže. Je-li kůže roztažena, kolagen je oslabený. Klasický cyklus výroby je tak přerušen a poškozen. Celý tento proces vede k jemným jizvám pod horní vrstvou pokožky.

Je velmi důležité si uvědomit, že strie jsou běžné a normální. Není to nic, co by předznamenávalo nějaký zdravotní problém. Bohužel je důležité také vědět, že nikdy nebudou zcela odstraněny. Ovšem při pravidelné péči může být jejich vzhled zesvětlen, což napomůže jejich neviditelnosti a vy se tak můžete cítit lépe. Přinášíme pět esenciálních olejů, které mohou pomoci viditelnost strií zmírnit.

Levandulový olej

Levandulový olej je znám tím, že má schopnost hojit rány. Výzkumy naznačují, že by tento olej mohl pomoci zvýšit tvorbu kolagenu a také by mohl pomoci při tvorbě granulační tkáně (jde o tkáň, která se vytváří při hojení ran a při procesu zvaném granulace). To podle všeho pomáhá řešit nové (červené nebo fialové) strie a zabraňuje také tvorbě dalších nových.

Citronový olej

Citronový esenciální olej je součástí většiny přísad, které pomáhají. Brání smrti buněk, které produkují kolagen a keratin. Také pomáhá zvyšovat absorpci všeho, co se s ním spojuje.

Esenciální olej Neroli

Vyrábí se z květů pomerančovníku hořkého a v tradiční medicíně byl požíván k odlehčení pokožky, zlepšení jizev a strie. Současný výzkum naznačuje, že tento olej má antioxidační vlastnosti, které napomáhají regeneraci kožních buněk a hojení ran. Obě přispívají ke zlepšení vzhledu pleti.

Šípkový olej a olej z růže

Růžový olej je extrahován z okvětních lístků růží. Zatímco z šípků se extrahuje šípkový olej. Jedna studie z kožní farmakologie a fyziologie zjistila, že růžový esenciální olej stimuluje tvorbu keratinocytů. Tyto buňky tvoří keratin, což jsou strukturální bílkoviny, které tvoří vnější vrstvu pokožky. Keratin je pro tělo nutností. Tento esenciální olej fixuje celulitidu a strie posilováním slabé pokožky.

Gotu Kola olej (Pupečník asijský)

Také známý jako Brahmi a Asiatic penywort. Je používán v ajurvédské medicíně k léčbě kožních onemocnění. Současný výzkum naznačuje, že sloučeniny v této rostlině pomáhají zvýšit produkci kolagenu a zlepšit pevnost pokožky. Napomáhá také snižovat strie a brání vzniku novým.

V jedné ze studií bylo sto těhotných žen rozděleno do dvou skupin. Jedna z nich dostala topický krém, který obsahoval Gotu Kola, a druhá dostala placebo krém. Z 80 žen, které studii dokončily pouze 14 žen ve skupině s Gotu Kola zaznamenalo nové strie ve srovnání s 22 ženami v placebo skupině.

Jak éterické oleje k ošetření používat?

Pro ošetření strií využívejte esenciální oleje v připravené domácí směsi. Zřeďte pět až deset kapek vybraného esenciálního oleje v jedné polévkové lžíci nosného oleje (například kokosový olej, mandlový olej nebo olivový olej). Esenciální oleje jsou vyráběny ve vysokých koncentracích, proto je důležité tento krok nevynechat. Vše smíchejte, aplikujte na strize a počkejte, dokud se úplně neabsorbují.

Můžete také esenciální oleje využít k odstranění mrtvých buněk z pokožky. Tím zesvětlíte strie a ty pak jsou méně nápadné. Chcete-li exfoliaci (odstranění mrtvých buněk) využívat s esenciálními oleji, pak vyzkoušejte tento recept:

Co budete potřebovat:

  • 2 šálky přírodního exfoliantu (cukr nebo mořská sůl)
  • 1 šálek nosného oleje (slunečnicový, olivový, avokádový olej)
  • 10 – 15 kapek esenciálního oleje podle výběru

Jak postupovat:

Vše dobře smíchejte a aplikujte na pokožku jako klasický peeling. Poté opláchněte. Dejte pozor při využívání nového esenciálního oleje. Raději vždy proveďte test, zda náhodou nedojde k podráždění nebo alergii. Také se po použití esenciálních olejů vyhněte slunci, protože to může způsobovat vyrážky nebo podráždění pokožky. Raději využívejte esenciální oleje před spaním.

Používáte-li éterické oleje proti striím, během pár chvil zjistíte, že všechny komerční produkty, krémy a podobně, umí strčit do kapsy. Navíc, esenciální oleje jsou přírodní, takže své tělo nevystavujete chemikáliím. Používáním esenciálních olejů navíc zůstane vaše pleť krásně jemná.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button