Co přesně jsou luštěniny? Je to zelenina nabitá vlákninou a proteiny a celou škálou vitamínů a minerálů. Mají málo kalorií a patří mezi hlavní složky vegetariánského a veganského jídelníčku.
Přesto však vznikly okolo luštěnin kontroverze, protože obsahují složky nazývané „anti-živiny“, které zasahují do absorpce živin. Naštěstí existují metody, kterými lze minimalizovat tyto efekty anti-živin, díky čemuž se můžete těšit všem benefitům této všestranné ingredience.
Máme mnoho druhů luštěnin, mezi ty nejznámější pravděpodobně patří:
- Fazole
- Hrášek
- Sójové boby
- Arašídy
- Fazole navy
- Čočka
- Cizrna
- Tolice vojtěška
Všimněte si, že arašídy jsou jedinou odrůdou ořechů, které jsou v tomto seznamu uvedeny. Je to proto, že na rozdíl od jiných druhů ořechů arašídy rostou pod zemí a patří do čeledi bobovitých.
Luštěniny jsou v mnoha kulturách běžným základem potravy, přičemž některé důkazy ukazují, že se v Andách rapidně rozvinulo několik druhů již před dvěma až čtyřmi miliony let.
I dnes jsou však fazole a luštěniny základními stravovacími složkami po celém světě. Od Jižní Ameriky až po Asii a po celém světě se miliony lidí spoléhají na cenovou dostupnost, pohodlí a nutriční bohatost luštěnin každý den.
Přínosy luštěnin
- Bohaté na protein – většina luštěnin je plná bílkovin a je považována za jeden z nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin. Protein je důležitou součástí stravy a je rozhodující složkou pro správnou buněčnou funkci a růst svalů
- Správné trávení – luštěniny jsou bohaté na vlákninu, která zajišťuje správný chod zažívacího traktu a předchází zácpě a jiným zažívacím obtížím
- Pomoc při hubnutí – nejen že jsou luštěniny bohaté na vlákninu a bílkoviny, přičemž obě složky přispívají sytosti a odrazují hlad. Konzumace luštěnin je též spojována s úbytkem na váze. Mají totiž nízký obsah kalorií, ale jsou nabyté minerálu, vitamíny a živinami
- Srdeční zdraví – konzumace luštěnin přispívá ke snížení špatného LDL a normálního cholesterolu, což přispívá ke správné funkci srdce, které je nejdůležitějším orgánem v těle. Jeden výzkum dokonce prokázal, že luštěniny snižují hladinu triglyceridů, krevního tlaku a zánětlivost
- Obsahují důležité vitamíny a minerály – většina druhů luštěnin je bohatá na mikroživiny, jako je kyselina listová, železo, hořčík, fosfor, mangan a draslík
- Stabilizace krevního cukru – vysoký obsah vlákniny v luštěninách funguje na zpomalení absorpce cukru v krvi a udržování vyvážené hladiny
Nejlepší způsoby konzumace luštěnin
- Klíčení – nechte luštěniny namočit 8-24 hodin, sceďte je a nechte je naklíčit. Nejen, že klíčení pomáhá snižovat kyselinu fytovou, ale může také zvýšit množství dalších užitečných živin
- Fermentace – další způsob, jak výrazně zlepšit nutriční hodnotu luštěnin. Tato metoda obvykle zahrnuje sloučení semínek s kvasinkami a nějakým druhem tekutiny s kyselým pH k vytvoření zdravých bakterií, které pomáhají rozložit těžko stravitelná jídla v trávicím traktu
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.