Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Za migrénu může nedostatek tohoto vitamínu. Doplňte jej a zbavte se konečně bolesti

Časté a intenzivní bolesti hlavy a migrény umí hodně narušit naši denní rutinu a pořádně nám zkomplikovat život. Sice na ně často existují různé léky, které nám krátkodobě uleví, ale jejich vedlejší účinky rozhodně nejsou něčím, co bychom v našem životě chtěli mít každý den. Nehledě na to, že jakákoliv pravidelná konzumace léků není ideální a rozhodně to není řešení, se kterým bychom se měli spokojit.

Pokud jste zkusili už všechno a nic nezabírá, dejte šanci vitamínu D. Možná právě jeho nedostatek stojí za vašimi potížemi. Pokud jej doplníte, můžete zvýšit kvalitu svého života a zbavit se bolestí.

Příčiny migrény jsou stále nejasné

Statistiky ukazují, že problémy s chronickými migrénami a bolestmi hlavy má až 21,9 % žen a až 16 % mužů nejčastěji ve věku 25–55 let. Tyto silné bolesti hlavy trvají obvykle 4–72 hodin a objevují se pravidelně několikrát v měsíci. Mezi běžné projevy migrény patří:

  • bolesti hlavy 
  • nevolnost
  • zvracení
  • zvýšená citlivost na světlo či hluk

Příčiny vzniku migrén dosud nebyly zcela spolehlivě objasněny. Hovoří se o tom, že na vině budou genetické předpoklady, hormonální nastavení a vnější vlivy. Řada lidí například tvrdí, že jim bolesti spouští třeba časté vystavování intenzivnímu světlu, hluku či citlivost na specifické potraviny.

Jak migrénu léčit?

Na tuto otázku se snaží najít odpověď drtivá většina těch, kteří jí trpí. A daří se jim to střídavě. Občas se podaří bolest utlumit, ale bohužel nezřídka je léčba velmi neefektivní a zdlouhavá. Spočívá především v mírnění projevů, čehož se dosahuje nejčastěji lehkými analgetiky. V ideálním případě by ale bylo nejlepší najít cestu, jak migrénám kompletně zabránit. Jak na to?

Dejte šanci vitamínu D

Tento vitamín je zcela nezbytný prvek, který hraje důležitou roli ve více než 200 procesech v lidském těle. Přesto se na něj často zapomíná a říká se, že současná generace trpí jeho akutním nedostatkem. Ze stravy můžeme přijímat buď vitamin D2, který najdeme nejčastěji v rostlinné stravě, lepší pro naše tělo je však vitamín D3, který je přítomný třeba v mořských rybách (makrela, losos, sleď). Forma vitamínu D3 je totiž pro lidské tělo podstatně lépe využitelná.

I tak ale ze stravy získáváme jen asi 20 % z celkového příjmu vitaminu D. Zbytek je nutné vytvořit v kůži pomocí působení UV záření ze slunečních paprsků, tudíž v letních měsících je menší pravděpodobnost nedostatku vitaminu D.

Nedostatek vitamínu D

Jak již bylo řečeno, testy prokazují, že dnešním lidem chybí zásoby vitamínů D, a řada se dokonce potýká s jeho akutním nedostatkem. Proč tomu tak je? Důvodů je hned několik. Především většina z nás nekonzumuje dostatek tučných mořských ryb. Většinou nám nechutnají, nebo nám připadají příliš drahé.

Druhým důvodem je však také nedostatečný pobyt na slunci. Příliš málo vystavujeme kůži UV slunečnímu záření, chodíme příliš oblečení či bráníme vstřebání vitaminu D nadměrným používáním opalovacích krémů. Je to bohužel velmi obtížné, protože na druhou stranu se také musíme chránit před negativními vlivy UV záření, ale obojí má své pro a proti. Je také třeba si uvědomit, že ne každé sluneční záření je dostatečně intenzivní. Například v našich zeměpisných šířkách je pro tvorbu vitaminu D dostatečná intenzita záření pouze v letních měsících.

Migrény vs. Vitamín D

Časté bolesti hlavy, migrény a hladina vitaminu D mají společného daleko více, než by se na první pohled mohlo zdát. Je totiž prokázané, že jsou to právě osoby trpící migrénami, které mají největší nedostatek vitaminu D. Odhaduje se, že asi 45–100 % osob trpících migrénami nemá ve svém organismu dostatečné zásoby tohoto důležitého vitamínu. Některé studie například prokázaly, že u lidí s nedostatkem vitamínu D existuje až o 113 % vyšší šance, že se u nich vyskytnou časté bolesti hlavy. Pokud u této skupiny lidí byla zařazena pravidelná suplementace, snížila se četnost migrén téměř na polovinu.

Získejte dostatek vitamínu D

Jak poznáte, že vitamínu D nemáte dost? Třeba právě tak, že vás trápí migrény. V takovém případě je nejjistější zajít si ke svému praktickému lékaři a požádat o podrobný rozbor, který stanoví, jak si se zásobami vitamínu D stojíte. Pokud jej máte nedostatek, můžete vyzkoušet následující tipy.

  • V létě se nevyhýbejte slunci. Intenzivní sluneční záření je nejjistějším způsobem, jak vitamín D doplnit. Udává se, že 15 minut slunění v plavkách bez opalovacích krémů blokujících záření UVB může dodat až 10 000–20 000 IU vitaminu D.
  • Mimo letní měsíce je nutné zaměřit se na pestrou stravu, ve které bude dostatek potravin bohatých na vitamin D. Ideální jsou mořské ryby, pomoci vám však mohou i vejce či plnotučné mléko.
  • Sázka na jistotu je doplňování vitaminu D v podobě doplňků stravy. Není třeba se jim vyhýbat, je jistější raději doplňovat než spoléhat na to, že se vám podaří dostatek vitamínu D doplnit přírodně. Pro snížení četnosti migrén a bolestí hlavy je doporučována dávka 2000–4000 IU denně.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button