Detoxikace

Digitální detox vám udělá dobře. Zaručuje méně stresu i úzkostí

Zkusili jste někdy digitální detox? Možná by vám také prospěl. Tolik jsme si zvykli na život s mobilem v ruce, že nás občas ani nenapadne, že by nám mohl škodit a bylo by fajn jej aspoň na chvíli odložit. Obvykle se ani nenadějeme a scrollováním na Instagramu nebo Facebooku můžete snadno strávit půl hodinu i více – třeba při snídani nebo cestě do práce. Ve skutečnosti by se tento čas dal využít jinak a lépe. I když díky moderním technologiím můžeme být ve spojení s okolním virtuálním světem 24/7, není to něco, co nám prospívá – spíše naopak.

Pokud žijete víc online, je prokázané, že můžete zažívat více stresu nebo úzkostí. Na internetu se častěji prezentuje realita, která je upravená a neodpovídá skutečnosti, a ta nás obvykle ještě více stresuje a trápí. Raději se tedy naučte používat vychytávky moderní doby efektivněji a tak, aby vám skutečně prospívaly.

Měřte si čas u displeje

Dnes většina mobilních telefonů disponuje funkcí měření času u obrazovky. Zkuste ji i vy využít, ať máte přehled, jak moc vás mobil zaměstnává. Obvykle budete šokováni tím, jak dlouho na mobilu skutečně jste – ale statistiky nelžou. Zkuste si přitom představit, co nového byste mohli umět, kdybyste tento čas věnovali třeba studiu nebo jinému kreativnímu vzdělávání.

Nastavte si limit

I pobyt na sítích nebo na mobilu obecně nás určitým způsobem vyčerpává, jakkoliv se může zdát být spíše odpočinkem. Ve skutečnosti je daleko důležitější mít čas i sami na sebe a odpočívat.

Proto se vyplatí stanovit si čas, kdy vypnete telefon, notebook nebo tablet. Namísto toho si raději přečtěte knihu nebo si zajděte na kafe s kamarádkou. Uvidíte, že se potom budete cítit daleko lépe, než když jen sledujete na sítích události a životy ostatních lidí.

Ráno bez telefonu

Ještě ani pořádně nerozlepíte oči a už berete do ruky telefon a kontrolujete všechna oznámení a zprávy? To je chyba, která vás determinuje na zbytek dne. Daleko lepší jen nechat ráno alespoň první hodinu mobil vypnutý. Až poté, co se vypravíte z domu, můžete zvážit, že telefon zapnete a pustíte se do toho všeho, co vás v digitálním světě čeká.

Zapomeňte na multitasking

Kdysi platilo, že jen ten, co umí dělat několik věcí zaráz, je skutečně výkonný a schopný. Dne už víme, že je to jinak, a ti, co preferují multitasking, obvykle nedělají ani jednu věc pořádně. Při multitaskingu se totiž pozornost snadno tříští a ve skutečnosti pracujeme méně efektivně a pomalu. Raději tedy řešte úkoly postupně a zaměřte na ně svou plnou pozornost.

Zaměřte se na notifikace

Všechna upozornění a naskakující oznámení působí velmi rušivě. Může jít přitom o opravdové nesmysly, kterými nemá smysl ztrácet čas. Zkuste si notifikace u většiny aplikací vypnout a nechat je jen tam, kde je to pro vás opravdu nezbytné. Díky vypnutým notifikacím telefon bude prostě mlčet a vás nebude lákat jej každých pár minut kontrolovat.

Nechte telefon doma

Skutečně jej nemusíte mít pořád po ruce. Pokud se jdete jen projít nebo na kafe s kamarádkou, mobil rozhodně potřebovat nebudete. Naopak si užijte chvilku klidu a soukromí. Občas může být skutečně prospěšné prostě mobil nechat doma a zaměřit se na opravdový život, který se odehrává ve skutečném světě.

Mnoho lidí argumentuje tím, že mobilem také platí a potřebují jej k dalším činnostem, ale to přeci není nic neřešitelného. Stále můžete všude v pohodě platit kartou , která nezabere v kapse o nic více místa než mobil. Volba je jen na vás.

ZDROJ: https://www.webmd.com/balance/what-is-digital-detox

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele cottonbro ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button