CvičeníDetoxikace

Otoky a přibírání? Možná vám nefunguje jeden z nejdůležitějších systémů v těle

Možná o něm ani pořádně nevíte, ale jen do doby, než přestane správně fungovat. Pak se velice rychle objeví nepříjemné potíže, které vás upozorní, že je třeba jej brát vážně. Řeč je o lymfatickém systému. Díky němu se tělo zbavuje odpadních a toxických látek, a proto je jeho správné fungování pro nás zcela klíčové. Můžeme jej v jeho práci nějak podpořit?

Jen pokud bude lymfatický systém fungovat jako hodinky, můžete zdravě žít. Pokud naopak neplné své funkce dostatečně, překvapí vás řada problémů, mezi nimi také otoky nebo přibírání na váze.

Jak funguje lymfatický systém

Lymfatický systém je jen jednosměrný – sbírá z tkání mok a vrací ho zpět do krevního oběhu. Mezi jeho nejdůležitější části patří mízní uzliny, slezina, mandle a brzlík. Díky lymfatickému systému se tělo zbavuje toxinů, odpadních látek, ale i mrtvých buněk, bakterií a mnoha dalšího. Není poháněn krví, ale naopak jej rozpohybuje dýchání a pohyb svalů v okolí lymfatických cév.

Máte pomalou lymfu?

Jestliže lymfa neplní dostatečně svou funkci, začnou se škodlivé látky v těle hromadit. Kromě toho v podkoží zůstává také voda, soli, tuky a další látky. V důsledku toho se mohou objevit zvětšené uzliny, ale i otoky nohou, únava, bolesti hlavy, celulitida, ale i možné dechové obtíže, zácpa nebo alergie či kožní reakce. Lymfatická soustava je nezbytná i pro správné fungování imunity, takže pokud neplní své úkoly dostatečně, můžete být snadno náchylní také k různým nemocem.

Podpořte správné proudění lymfy

Jak můžete podpořit činnost lymfatického systému? Klíčový je především pravidelný pohyb, správný pitný režim, dieta nebo speciální masáže – tzv. lymfodrenáže.

Jak se stravovat?

Pokud je váš lymfatický systém zpomalený, je vhodné ze své stravy vyřadit některé ne zcela vhodné potraviny, jako jsou uzeniny, trvanlivé potraviny, slazené vody, sladkosti a podobně. Naopak se zaměřte na dostatečný příjem zeleniny a ovoce. Dobrou volbou mohou být citrusy, okurky, petržel nebo meloun, česnek či avokádo. Omezit byste měli také kávu a alkohol, protože obecně zhoršují otoky. Pomůže naopak dostatečný příjem tekutin – kolem dvou litrů denně.

S pohybem nešetřete

Motorem lymfatického systému je kromě správné stravy také aktivní pohyb a hluboké dýchání, kdy se zapojí bránice a pořádně roztáhnou plíce. Ideální jsou různé aerobní aktivity, chůze nebo oblíbená jóga. Vhodné může být také skákání, třeba přes švihadlo nebo na trampolíně, samozřejmě pouze za předpokladu, že vás nebolí klouby. 

Lymfatické masáže zlepší efekt

Proudění lymfy můžete pomoci i zvenčí, vhodnou masáží. Lymfodrenáž je jemnější než masáž svalů, spíše se promasírovává kůže a podkoží. Provádí se speciálními krouživými pohyby buď rukama, nebo za pomoci přístrojů. Není přitom nezbytně nutné na masáž někam chodit. Podobnou proceduru zvládnete i doma. Ideální je, pokud si pořídíte měkký kartáč a masáž budete pomocí něj provádět na sucho před koupelí nebo během sprchování. Vhodný je kartáč s přírodními štětinami, kterými děláte krouživé pohyby z pravé strany těla na levou. Společně s tím je možné využít i kontrastní sprchu, tedy střídání teplé a studené vody.

Jak vám pomůže příroda?

V případě, že trpíte na lymfatické otoky, obvykle dokážou úlevu přinést také nejrůznější esenciální oleje. Ty totiž mohou usnadnit rozpouštění nahromaděných toxinů. Můžete je přidat do rostlinného oleje nebo krému a aplikovat buď na plosky nohou, nebo také do mízních uzlin nebo na celé tělo. Přidat se dají také do peelingu, kterým pokožku promasírujete. Nejlepší mohou být třeba oleje z cedru, citronové trávy, grapefruitu, citronu, limetky, cypřiše a podobně.

Zakoupit si můžete také speciální lymfodrenážní čaje, které podporují i hubnutí. Pokud jimi doplníte svou léčbu, lze očekávat, že také přinesou své benefity.

ZDROJ: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swollen-lymph-nodes/diagnosis-treatment/drc-20353906

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button