
Řada z nás je možná dost překvapených, kam až se nenápadné riziko šířící se z Číny nakonec dostalo. Dnes všichni sedíme v karanténě, nosíme roušky a přemýšlíme, zda jsme se virem náhodou také nemohli nakazit. Rozhodně není na místě šířit paniku a pokud nemáte aktuálně žádné příznaky, není nejmenší důvod se znepokojovat. Stále existuje ale něco, co můžete i vy udělat navíc. Kromě spousty vnějších opatření je odborníky doporučováno také posilování imunitního systému. Silná obrannyschopnost je pak lépe schopna zvládnout zánětlivé procesy spojené s onemocněním. Kde ale začít – lékaři doporučují především doplnit zásoby omega-3 mastných kyselin a vitaminu D.
Přehnaná reakce imunitního systému
V posledné době se totiž dost spekuluje o důvodu toho, proč i navzdory předpokladům na tento virus umírají i mladí a silní jedinci. S největší pravděpodobností může být na vině mimo jiné i přehnaná autoimunitní reakce. Při takzvané cytokinové bouři dochází k silné imunitní reakci, při níž tělo produkuje imunitní buňky a proteiny, které mohou zničit jiné orgány. Právě doplnění omega-3 může pomoci této fatální reakci organismu zabránit.
Jak získat dostatek omega-3?
Kde omega-3 kyseliny zejména najdeme? Podle odborníků se nachází především v rybím oleji. I proto si možná vzpomínáte, jak vám lžičku rybího oleje každé ráno nutila vaše maminka – myslela to s vámi jen dobře. I dnes by nebylo od věci začít rybí olej používat. Je však třeba si uvědomit, že prokazatelné účinky na organismus má pouze dlouhodobá aplikace rybího oleje nebo koncentrátu PUFA omega-3. Výsledkem je výrazné zvýšení obranyschopnosti organismu. Tyto látky přispívají i k potlačení zánětlivých cytokinů.
Mořské ryby jsou základ
Kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA) pocházejí výhradně z živočišných zdrojů. Vegetariáni a vegani mají tedy smůlu a v zájmu vlastního zdraví by měli zvážit jisté dietní úpravy. Nejčastějšími zdroji omega-3 jsou tučné mořské ryby: sardinky, tuňák, makrela, treska, losos. Je pravdou, že i některé rostlinné zdroje (avokádo, různá semínka a ořechy, lněný olej) obsahují somega-3 mastné kyseliny, avšak jejich účinnou látkou je ALA (kyselina alfa-lipoová). Tato látka musí být nejprve na DHA a EPA přeměněna. I pokud k takové přeměně v těle dojde, je omega-3 z rostlinných zdrojů využitelná maximálně z 5 %, na rozdíl od živočišných zdrojů, kdy je její využitelnost častokrát vyšší než 85 %. Zejména v době akutního ohrožení nákazou je tedy na místě zaměřit se na příjem těchto látek.
U doplňků vsaďte na kvalitu
Může se však stát, že není možné získat dostatek omega-3 ze stravy. Důvodem mohou být alergie či jiná dietní opatření, ale třeba i to, že ryby, které nepochází z volného moře, mají obsah těchto látek výrazně nižší. A bohužel realita je taková, že najít na českých pultech divokého lososa je velice náročné. Pokud si tedy chcete být jisti denní dávkou omega-3 mastných kyselin, je vhodné zvážit využití nějakých doplňků stravy.
Není ale doplněk jako doplněk. Účinnost a využitelnost jednotlivých produktů se může dramaticky lišit. Kvalitní doplňky by měly obsahovat co nejvyšší dávku zmíněných EPA a DHA kyselin v jedné kapsli. Doporučená denní dávka těchto látek je minimálně 250–500 mg pro zdravého dospělého člověka. Pro lidi se zdravotními obtížemi, děti a seniory je nutné množství upravit, často i zvýšit.
Tyto látky navíc nejsou klíčové jen pro váš imunitní systém. EPA podporuje také srdce, DHA posiluje mozek, oči i celý centrální nervový systém. A právě zvýšená ochrana a podpora těchto orgánů může mít na průběh nemoci COVID‑19 významný vliv. Omega-3 mastné kyseliny (resp. jejich účinné složky DHA a EPA) toho zvládnou opravdu hodně a měly by být nezbytnou součástí našeho každodenního jídelníčku.
Vitamín D proti zánětům
Zejména v zimním období trpí většina lidí nedostatkem vitamínu D. Ten totiž běžně získáváme ze slunečního záření a v zimním období je ho jen velmi málo. Přitom je to další látka, která může výrazně ovlivnit stav našeho imunitního systému. Studie například dlouhodobě ukazují na souvislost mezi zvýšenou hladinou vitaminu D a snížením zánětů v těle. Pokud nelze vitamín D získat ze slunce, lze za jeho zdroj považovat opět tučné mořské ryby, případně kvalitní doplňky stravy. Ty se navíc častokrát kombinují s vitaminem K2, který zvyšuje účinnost vitaminu D3.
Suplementace vitamínu D se však doporučuje vždy, bez ohledu na nákazu. Je prokázáno, že prakticky nikdo jej během zimního období nemá dostatek. Krátkodobě to nemusí představovat problém, ale naskytne-li se podobně vážná situace jako nyní, je rozhodně na místě nedostatek aktivně řešit pomocí vhodných doplňků stravy.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.