KrásaPéče o tělo

Slunce opět nabírá na síle. Naučte se svou pleť spolehlivě chránit

Možná se letos většina z nás bude muset rozloučit s dovolenou u moře. To ale neznamená, že by se vás méně týkalo téma ochrany proti slunci.  I v českých podmínkách je totiž slunce velmi silné a mnohokrát jsme se o tom jistě už mohli přesvědčit. Často stačí pár desítek minut na slunci bez ochrany a neštěstí v podobě spálené kůže je na světě. A nejde jen o to, že spálení poškozuje pokožku a urychluje stárnutí, je to i dost závažný předpoklad vzniku rakoviny kůže. Chránit se před sluncem tedy dává smysl vždy – ať už strávíte léto na zahradě u bazénu, nebo na vyhřáté pláži v Chorvatsku.

Důležitý vitamín D

Řešením určitě není zůstávat zavření doma. Nejen že je to v podstatě nemožné, když je venku tak krásně, ale také jde o nutnost dostat do našeho těla velmi důležitý vitamín D, který k nám právě putuje skrze sluneční paprsky. V takovém případě ale není potřeba trávit na slunci hodiny. Stačí pouhých deset minut denně a už za takto krátký čas si tělo dokáže vyrobit slušnou zásobu tohoto velmi důležitého vitamínu.

Na dobu deseti minut je tedy vhodné pokožku vystavit slunečnímu záření bez ochrany krému. Postačí ale skutečně chvilka dvakrát až třikrát do týdne. Trávíte-li na slunci času víc, je opalovací krém naprostou nezbytností. Nepodceňujte jeho aplikaci ani tehdy, pokud jste většinu dne v práci, ale stále se odpoledne pohybujete venku, nebo i během dne občas vyrazíte mimo prostory kanceláře.

Jak se zařídit s makeupem?

Pokud se ani v letních měsících neobejdete bez makeupu, je určitě důležité odpovědět si na otázku, jak ochranný krém kombinovat právě s líčidly. V ideálním případě je správné nanést nejprve krém s ochranným faktorem, který necháte dostatečně dlouhou dobu vstřebat, a posléze až nanášet makeup. Navíc dnes již existují možnosti, kdy je SPF faktor obsažený i přímo v podkladové bázi nebo makeupu, a vy tak zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Správná strava dokáže divy

Dokonce i vhodně zvolené potraviny mohou vaši pokožku dobře chránit před negativním vlivem slunečního záření. Mezi tyto pomocníky patří například lesní plody, tmavé hroznové víno, papriky nebo rajčata. Nenahradí opalovací krém, nicméně podporují odolnost pokožky vůči negativnímu vlivu ultrafialového záření. I vhodnými potravinami tedy můžete přispět k prevenci, která vás může zachránit v případě, kdy na krém zapomenete.

Jaké množství je ideální?

Jelikož jsou kvalitní opalovací krémy poměrně drahé, řada lidí má tendenci s nimi šetřit. To je ale nesprávné, a naprosto zásadně tak snižujete svou ochranu proti slunci. Průměrný člověk potřebuje dvě čajové lžičky krému, aby dostatečně ochránil oblast obličeje, rukou a krku. Používáte takové množství? Skoro bychom se vsadili, že ne. Pro mnoho z nás je totiž mastná kůže dost nepříjemná, a tak to s opalovákem moc nepřeháníme. Pro celé tělo jsou pak potřeba až dvě polévkové lžíce. Krém je také nutné obnovovat každé dvě hodiny nebo kdykoliv po koupání. To samé platí v případě, že se hodně zpotíte nebo se utřete do ručníku.

Pozor na některé přípravky

Existují kosmetické i léčebné přípravky, které při kontaktu se slunečním zářením mohou napáchat škody. Jde o zdánlivě neškodné přípravky, které se používají například při léčbě akné, nebo antibiotika na některé infekce. Může pak docházet k podráždění kůže nebo mohou vznikat nežádoucí hyperpigmentace. Na pleť tedy během horkého léta rozhodně nepatří různé kyseliny (včetně chemických peelingů). Pleť je po nich mimořádně citlivá a je velmi náchylná k poškození od slunce. Vyhněte se používání takových přípravků během letního období, případně se poraďte s odborníkem o vhodné náhradě léčiv s nevhodným složením.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button