Nemoci a komplikace

Zákeřný syndrom, který mění vzhled i psychiku. Prevence neexistuje

Hormony nám dokážou se životem pořádně zamávat. Řada hormonálních poruch se projevuje velmi nepříjemně a mohou nám dost zásadně zkomplikovat život i naše běžné fungování. K jedněm z vážných hormonálních poruch patří také Cushingův syndrom. Při této nemoci dochází ke zvýšené tvorbě hormonu kortizolu. Tento hormon přitom zásadně ovlivňuje mnoho pochodů v celém organismu, a proto je jeho nadbytečné množství velmi nebezpečné.

Tento problém se může objevit kdykoliv během života, ale platí, že nejčastěji se projevuje u dospělých ve věku 20 až 50 let. Také častěji postihuje ženy. Poprvé byl nazván a popsán americkým endokrinologem Harveym Williamem Cushingem ve 30. letech 20. století. Po tomto muži také nese své jméno.

Proč syndrom vzniká?

Co vede k patologickému zvýšení hladiny kortizolu? Častou příčinou bývá například nezhoubný či zhoubný nádor nadledvin, ale také jiná porucha v jejich činnosti. Dalším běžným důvodem bývá také nezhoubný nádor na hypofýze, která tvorbu kortizolu řídí. Pokud je totiž poškozená, vysílá do nadledvin chybný signál a ty produkují hormonu až příliš. Syndrom se však může rozvinout také jako důsledek rakovinného nádoru jinde v těle.

Obdobný stav jako při tomto syndromu může vyvolat i dlouhodobé užívání kortikoidů, které jsou svým složením kortizolu blízké. Lidé, kteří musí kortikoidy pravidelně brát, by proto měli být pod pečlivým dozorem a v případě prvních příznaků by se mělo zakročit.

Jak se nemoc projevuje?

Kortizol, který se tvoří v nadledvinkách, má přímý vliv na metabolismus cukru. To znamená, že také zvyšuje množství glukózy v krvi. Pokud je hormonu až příliš, má nemocný zvýšenou chuť k jídlu, přibírá tedy na váze a objevuje se problém s inzulinovou rezistencí, který může vést až k cukrovce druhého typu. Tuk se nejčastěji ukládá v břiše, v obličeji a vzadu na krku. Proto také nemocí mívají typický vzhled – tedy nápadně kulatý obličej, veliké břicho a tenké nohy a ruce. Kvůli zvýšeným hladinám cukru a kortizolu jim totiž také postupně ochabuje svalstvo.

Další potíže zahrnují například snížení hustoty kostní hmoty a následnou osteoporózu. Běžným doprovodným jevem bývá také vysoký krevní tlak, snadnou tvorbu modřin nebo velké červení strie.

Kortizol také ovlivňuje produkci a chování jiných hormonů. Dochází také například ke snížení chuti na sex, u žen se objevují poruchy menstruace a plodnosti, mužské ochlupení a akné. Následuje celkové zhoršení imunity, takže jsou pacienti snadno náchylní mnoha běžným infekcím a nemocem,

Je jasné, že syndrom má vliv také na psychiku a kognitivní schopnosti. Nemocní bývají unavení, náladoví, mají deprese i manické záchvaty, poruchy spánku a paměti.

Dá se syndrom léčit?

Jestliže má lékař podezření na zvýšenou hladinu kortizolu, provede rozbor krve a moči a dále se provádí také magnetická rezonance a CT, aby se našla příčina. Následně se podle nálezu chirurgicky odstraní nádory či celé nadledviny, podpůrně se pak užívají vhodná léčiva. Někdy však ke správné diagnostice vůbec nedojde, protože se lékař spokojí se stanovením cukrovky druhého typu a další potíže se nehledají.

Je možné se nemoci preventivně bránit?

Nemoc je velmi nepříjemná v tom, že výrazně mění vzhled i psychický stav pacienta. Následky bývají skutečně devastující a mnoho pacientů čelí dramatickým dopadům na psychiku. Kromě toho je ale nutné počítat i s možností poškození srdce a cév kvůli cukrovce, obezitě a vysokému tlaku, což následně může vést k dřívějšími úmrtí například na infarkt či mrtvici. Dá se syndromu nějak předcházet? Žádná prevence není známá – snad jen běžná zdravá životospráva jako u všech jiných nemocí. Je také nutné sledovat pacienty užívajících dlouhodobě kortikoidy.

ZDROJ: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cushing-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20351314

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Polina Tankilevitch ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button