Nemoci a komplikace

Dohnal vás postcovidový syndrom? Hrozí nejen rizikovým pacientům, ale prakticky komukoliv

Určitě už jste také slyšeli o lidech, kteří se po prodělání covidu nějak nedovedou zbavit vleklých zdravotních potíží. Takovým následkům prodělaného onemocnění se začalo říkat postcovidový syndrom. Problémy spojené s proděláním nemoci covid-19 jsou poměrně časté a odborníci skutečně připouští, že může jít o poměrně závažný problém. Klidně se navíc tyto potíže mohou projevit i několik měsíců po prodělání onemocnění covidem. Jak je poznáte a co vám pomůže?

Co je postcovidový syndrom?

Postcovidový syndrom nebo také dlouhý covid je vlastně ucelený soubor příznaků, které vás trápí klidně i několik měsíců poté, co klasický covid-19 již odezněl. Postihnout může prakticky kohokoliv, kdo si touto nemocí prošel, a vůbec se nemusí jednat o jedince s oslabenou imunitou nebo o ty, kteří měli těžký průběh. Mnohdy se také nepříjemné příznaky objeví i s větším odstupem času, například po roce. Vyvolat je může mimo jiné dlouhodobé působení stresu, ale také nějaká jiná zátěžová situace či negativní působení vnějších vlivů.

Jak vypadají příznaky?

Příznaků je celá řada. Velmi typická je celková únava a vyčerpání, ale nezřídka si lidé stěžují také na zhoršenou kvalitu spánku, bolesti kloubů, zad a svalů, dále také bolesti hlavy nebo i pravidelné migrény. Mnohé může trápit také ztráta čichu nebo chuti, zvýšená teplota až horečka, ale odborníci uvádí jako typický projev i dýchavičnost a dlouhodobý kašel.

Některé ženy se dokonce setkávají s větším padáním a řídnutím vlasů či se zhoršením kvality pleti. Lidem se po covidu nevyhýbají ani žaludeční a trávicí problémy, nechutenství nebo obtíže se soustředěním či snížená schopnost paměti nebo učení se. Potíže se však projevují také ve sféře psychických problémů, kdy se častěji objevují deprese a jiné psychické problémy. Jedná se však vždy o velmi individuální skupinu symptomů, která se může velmi dramaticky lišit pacient od pacienta.

Kdo bývá často zasažen?

Pokud si říkáte, že u vás postcovidový syndrom nehrozí, rozhodně se mějte na pozoru. Může totiž dopadnout i na ty nejzdravější jedince v perfektní kondici. Hrozí takřka každému bez ohledu na věk nebo fyzickou kondici. Je sice pravdou, že některé skupiny lidí k němu mohou být přece jen náchylnější, ale rozhodně se nevyhýbá ani mladým lidem.

Větší riziko mají samozřejmě lidé s přidruženými chronickými onemocněními anebo s autoimunitními poruchami. Může se tedy typicky jednat o pacienty se sníženou imunitou, ale ohroženi jsou také kardiaci, obézní lidé, diabetici nebo ti, kdo trpí nějakým autoimunitním onemocněním.

Postcovidový syndrom se nevyhýbá ani dětem

Postovidový syndrom se může stejně snadno týkat i těch nejmenších. V jejich případě se typicky objevují tzv. postcovidové prsty. Na dětské pokožce se v tomto případě vyskytují nepříjemné a bolestivé hrbolky nebo svědivá vyrážka, která se nejčastěji nachází na prstech u nohou. Dětské prsty pak mohou vypadat jako s omrzlinami a mohou mít velmi nepřirozené zabarvení, často až v odstínu modré nebo fialové. Je typické, že tyto příznaky se objevují kolem druhého až třetího dne po prodělání nemoci a obvykle do týdne mizí.

Dá se potížím předcházet?

Pokud jste před nedávnem prodělali onemocnění covidem-19, je rozhodně na místě brát situaci vážně a neskočit hned zpět do všech povinností po hlavě.  Vyplatí se ještě minimálně po dobu několik měsíců šetřit a sledovat stav svého těla. Dbejte hlavně na pravidelný a dostatečný odpočinek, kdy zásadní je zejména kvalitní a pravidelný spánek. Choďte často ven na čerstvý vzduch, samozřejmě se také dostatečně hýbejte a jezte zdravě. Kromě bohaté, pestré a vyvážené stravy je nutné dbát stejně také na vyvážený pitný režim, ideálně složený z čisté neperlivé vody, případně z bylinkových a jiných čajů.

Snažte se najít si vždy chvíli pro sebe a své koníčky a naučte se správně relaxovat, abyste se vyhýbali zbytečnému psychickému vypětí, případně se ho snažte alespoň efektivně ventilovat. Velmi dobrou volbou v tomto směru může být meditace, procházka nebo popovídání s někým blízkým. Preventivní opatření vám mohou pomoci vyhnout se některým spouštěčům postcovidových projevů, například dlouhodobému stresu, který bývá jedním z hlavních spouštěčů postcovidového syndromu.

Pokud už vás něco podobného trápí, určitě neváhejte navštívit lékaře a konzultovat s ním možnosti řešení.

ZDROJ: https://www.lazneteplice.cz/en/specialization/treat-post-covid-syndrome
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/dum-sejf-apartman-doma-4114018/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button