Krása

Zázrak jménem retinol. Jak jej správně používat pro maximální efekt?

Retinol – derivát vitaminu A, který se může pochlubit dlouhým seznamem prokázaných účinků – je označován za svatý grál mezi složkami péče o pleť. A to zejména pro pleť, která vykazuje již první příznaky stárnutí. A vzhledem k výsledkům, mezi něž patří zlepšení struktury pleti, zvýšení produkce kolagenu a zmírnění tmavých skvrn, je snadné pochopit proč.

Tato účinná látka má však i své vedlejší účinky, jako je podráždění, zarudnutí a suchá pleť. Proto je třeba dobře pochopit její fungování a využití a naučit se ji správně aplikovat.

Co je retinol?

Retinol je druh retinoidu odvozený od vitaminu A. Je přirozeně produkován vaším tělem a napomáhá ke zrychlení buněčné obměny, čímž nastartuje tvorbu kolagenu a pomáhá redukovat jemné linky a vrásky. Je také osvědčeným prostředkem k léčbě akné a hyperpigmentace.

Jaké jsou výhody používání retinolu v péči o pleť?

Retinol pomáhá uvolňovat póry, exfoliovat a vyhlazovat pleť a snižuje výskyt hyperpigmentace. Ošetřuje také jemné linky a vrásky. Mezi další výhody patří lepší hydratace pleti a léčba akné. Tato účinná látka také časem dokáže zesílit dermis (vrstvu pod povrchem pokožky), díky čemuž je pleť zdravější a vypadá mladistvěji.

Mohou retinol používat všechny typy pleti?

Tuto složku může používat každý typ a tón pleti, ale citlivé typy pleti by měly být obzvláště opatrné. Reaktivní a alergická pleť se mu obvykle hůře přizpůsobuje. Obvykle se nedoporučuje používat retinol u lidí, kteří mají pleť nadměrně namáhanou nebo pleť poškozenou sluncem. Retinol může zvýšit citlivost pokožky na slunce, což může vést až k nepříjemným spáleninám. Používání retinolu by se měly vyhnout také těhotné ženy, jelikož vitamín A může být pro plod ve vyšším množství škodlivý.

Kdy bych měl začít používat retinol?

Obecné doporučení je používat retinol, jakmile překročíte třicítku. Tehdy obvykle dochází k rychlejšímu poklesu hladiny kolagenu v pleti. Téměř všechny věkové kategorie však mohou z této složky těžit. Dermatologové někdy používají retinoidy pro dospívající s akné, protože v určitých případech může mít pozitivní vliv i na problematickou pleť.

Jak zařadit retinol do rutinní péče o pleť?

Vhodnou strategií je na to jít pomalu a opatrně zvyšovat množství aplikovaného retinolu. Začněte s velmi malým množstvím o velikosti hrášku a pak počkejte několik dní, abyste vyhodnotili svou toleranci. Pokud se reakce nedostaví, můžete to zkusit to znovu. Pokud po přípravku vaše pleť zčervená a šupinatí, zkuste například smíchat přípravek s retinolem s hydratačním krémem nebo jej použít až na hydratační krém. Stručně řečeno, zpočátku používejte retinol jednou týdně, abyste zjistili, jak vaše pleť reaguje. Pak postupně přejděte na každý druhý den nebo třikrát týdně.

Dalším klíčovým tipem pro používání výrobků s retinolem je zařadit jej pouze do noční péče o pleť, protože díky němu je pleť citlivější na sluneční záření. Denně byste měli používat ochranný krém s ochranným faktorem SPF vyšším než 50 bez ohledu na to, zda používáte lokální retinoid, nebo ne. Používat opalovacím krém byste koneckonců měli celoročně, bez ohledu na venkovní počasí.

Proč některé typy pleti reagují na retinol?

Retinol může udělat mnoho dobrého, ale občas může způsobit zarudnutí, šupinatění a suchou pleť. Existuje několik důvodů, proč může mít pleť nežádoucí reakce. Patří mezi ně příliš časté a intenzivní mytí pleti, používání příliš velkého množství retinolu, nedostatečná příprava pleti (retinol by se měl vždy nanášet na čistou a suchou pleť) nebo jeho smíchání s jinými agresviními složkami či přípravky na akné.

Jak aplikovat retinol pro dosažení nejlepších výsledků

Jakkoli je retinol účinný, pokud jde o zvrácení poškození, způsob jeho aplikace může ovlivnit výsledky, kterých se dočkáte. Protože tento přípravek může způsobit vysušení pokožky a někdy i její zčervenání, je nejlepší se před zahájením režimu s retinolem poradit se svým dermatologem. Většina dermatologů doporučuje začít nejprve s produkty, které obsahují nízkou koncentraci (0,25 % nebo 0,3 %) této složky, a zjistit, jak vaše pleť reaguje, než přejdete na vyšší koncentrace.

Jak postupovat?

  • Krok 1: Umyjte si obličej a naneste oční krém. Oční krém pomůže chránit jemnou pokožku kolem očí.
  • Krok 2: Počkejte několik minut, dokud vaše pleť zcela nezaschne. To je důležité, protože pokud je vaše pleť alespoň trochu vlhká, retinol se bude moci vstřebat hlouběji do pokožky a mohl by způsobit podráždění. Na mírně vlhkou pleť chceme nanášet hydratační přípravky a séra, ale nikdy ne retinol.
  • Krok 3: Vezměte si množství retinolu o velikosti hrášku a začněte u brady a aplikujte konečky prstů směrem nahoru a ven.
  • Krok 4: Na závěr naneste hydratační krém.
  • Krok 5: Ráno po aplikaci nezapomeňte použít širokospektrální opalovací krém, protože retinol zvyšuje citlivost pleti na slunce.

Jak je tedy patrné, retinol skutečně dokáže zázraky a drobné příznaky stárnutí umí velmi spolehlivě eliminovat. Na druhou stranu jde o poměrně agresivní ingredienci, která může na pleti způsobit při nesprávné aplikaci pěknou paseku. Vždy je tedy nezbytné dodržovat výše uvedená opatření a v případě přetrvávajících potíží vše konzultovat s dermatologem. Pak může být retinol skutečně vaším nejlepším přítelem v péči o pleť.

ZDROJ: https://www.dermstore.com/blog/how-to-apply-retinol/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Radiance Beauva: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ruce-zena-usmivani-zupan-13727852/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button