KrásaPéče o tělo

Způsobuje tetování rakovinu? Zjistěte, jaká rizika hrozí

Máte tetování nebo o něm třeba přemýšlíte? A znáte možná rizika spojená s působením tatarského inkoustu na vaše tělo? Není nutné tetování nějak démonizovat – ale jer vhodné znát možná rizika a být si vědomi závazku, který tetování znamená. Tetování může vést k řadě rizik, včetně kožních infekcí, alergických reakcí a jizvení. Tato rizika se mohou zvýšit, pokud nenavštívíte licencovaného tatéra nebo pokud se rána sama nesprávně zahojí. Proto je potřeba pořízení tetování dostatečně zvážit – a především neriskovat na pochybných místech.

Způsobuje tetování rakovinu nebo zvyšuje riziko jejího vzniku?

Přestože vědci již léta zkoumají možnou souvislost mezi tetováním a rakovinou, jakákoli přímá souvislost je v současné době považována za mýtus. Neexistují žádné konkrétní důkazy potvrzující vznik rakoviny kůže v důsledku tetování. Místo toho se vědci spíše domnívají, že jde spíše o náhodné propojení.

Samotné tetování pravděpodobně nezpůsobí rakovinu kůže, ale mohou existovat rizika spojená s některými složkami tetovacího inkoustu. Různé barvy vznikají díky rozdílům v pigmentu a ředění, přičemž některé obsahují materiály, které mohou být považovány za karcinogenní. Některé tetovací barvy obsahují látku zvanou azobarvivo, která se používá také v autolacích.

Za rizikovější jsou považovány také černé inkousty. Některé výzkumy potvrdily, že až 83 % testovaných černých inkoustů obsahovalo karcinogenní látku zvanou polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU).

Další pigmenty mohou obsahovat potenciálně škodlivé látky, jako např:

  • alkoholy
  • baryum
  • kadmium
  • měď
  • olovo
  • rtuť
  • plasty

Celkově jsou dnes tetovací barvy daleko bezpečnější než v předchozích desetiletích. Přesto je stále důležité zeptat se svého tatéra, jaké typy barev používá, jaké jsou jejich složky a odkud pocházejí.

Ujistěte se, že váš tatér používá kvalitní inkoust, který je určen k tetování, což vás může ochránit před možnými riziky rakoviny. Je také důležité si uvědomit další bezprostřednější zdravotní rizika spojená s tetováním.

Alergické reakce

Při tetování může dojít k alergickým reakcím. Na rozdíl od kožní infekce je však tento typ reakce obvykle způsoben použitým inkoustem. Riziko vzniku alergické reakce může být vyšší, pokud jste v minulosti trpěli alergií nebo máte citlivou pokožku.

Mezi příznaky alergické reakce související s tetováním mohou patřit:

  • zarudnutí
  • otok
  • vyrážka nebo kopřivka
  • puchýře
  • svědění

Je důležité vědět, že i když se mnoho alergických reakcí objeví bezprostředně po tetování, je možné, že se tyto příznaky objeví i několik týdnů nebo let poté.

Kožní infekce

Kožní infekce mohou vzniknout v důsledku kontaminace nesterilními jehlami nebo jinými předměty z tetování. K těmto infekcím může dojít také v případě, že se o čerstvou ránu po tetování řádně nestaráte.

Příznaky kožní infekce mohou zahrnovat:

  • otok
  • zarudnutí
  • svědění
  • výtok
  • bolest
  • horečka
  • zimnice

Pokud se u vás tyto příznaky vyskytnou, navštivte ihned lékaře, který vás ošetří. Ten vám může předepsat antibiotika, která pomohou infekci odstranit.

Zjizvení

Při tetování vzniká hluboko v dermis (střední vrstvě) kůže rána. Je důležité o své nové tetování pečovat, aby se tato rána mohla zahojit a vám zůstal inkoust, který bude hezky vypadat, ale vaše kůže bude skutečně zahojená a bez rizika infekce a dalších komplikací. Tetování, které se řádně nezahojí, však může mít za následek jizvy, které jsou samozřejmě nehezké a nikdo takový výsledek nechce.

Pokud se tetování zjizví, může vám zůstat nerovnoměrně tetovaný inkoust spolu s vyvýšenými hrboly zjizvené tkáně, tzv. keloidy. Ty se mohou vytvořit za 3 až 12 měsíců. V závislosti na jejich závažnosti můžete potřebovat dermatologickou léčbu, například chirurgický zákrok, který vám pomůže zbavit se jizev.

Infekční onemocnění

Profesionální licencovaní tatéři jsou povinni ve svých studiích používat sterilizované jehly. Používání nesterilizovaných jehel je spojeno se zvýšeným rizikem některých infekčních onemocnění, včetně:

  • hepatitidy C
  • HIV/AIDS
  • zlatého stafylokoka

Reakce na magnetickou rezonanci

I když je to vzácné, je možné, že se v místě tetování objeví výrazné kožní reakce, pokud podstoupíte magnetickou rezonanci. Tato vyšetření využívají kombinaci rádiových vln a magnetů, která pomáhá lékaři zobrazit orgány, kosti a další části vašeho těla. Když však tetovaná kůže projde tímto procesem, mohou se na ní objevit červené vyrážky a záněty. Možné jsou také popáleniny kůže prvního nebo druhého stupně. Vyhnout se magnetické rezonanci nemusí být vždy možné, ale pokud očekáváte, že tento typ vyšetření někdy v blízké budoucnosti podstoupíte, můžete zvážit, zda s novým tetováním nepočkat.

Jak se nejlépe vyhnout zdravotním rizikům při tetování?

Prvním krokem k zajištění co nejlepšího zážitku z tetování je vyhledání licencovaného a renomovaného tatéra, který má nejen spoustu spokojených zákazníků, ale je také zcela transparentní ohledně barev, metod a vybavení, které používá.

Před tetováním byste také měli zvážit vyšetření kůže u dermatologa, zejména pokud se v oblasti kůže, kterou si chcete nechat tetovat, nacházejí mateřská znaménka nebo jiné kožní výrůstky. V některých případech může tetování zakrýt kožní problémy, což by mohlo ztížit odhalení případné rakoviny kůže. Nikdy se nenechávejte tetovat přes mateřská znaménka.

A konečně, jakmile si necháte udělat nové tetování od renomovaného umělce, je důležité pečlivě dodržovat jeho pokyny pro následnou péči. Snížíte tak riziko vzniku infekcí a jizev. Pokud si všimnete jakýchkoli známek infekce nebo změny barvy nového inkoustu, zavolejte svého tatéra.

Je potřeba bát se rakoviny?

Doposud neexistuje jednoznačný důkaz, že by tetování mělo způsobovat rakovinu kůže. Některé složky tetovacího inkoustu sice mohou být považovány za karcinogenní, ale stále chybí důkazy prokazující souvislost mezi nimi a jakýmikoliv jinými druhy rakoviny.

Navzdory obavám z rakoviny a tetování existují další rizika, která jsou mnohem pravděpodobnější, pokud navštívíte nelicencovaného umělce nebo pokud nebudete dodržovat pokyny pro následnou péči, mohou vás obtěžovat alergické reakce, kožní infekce a keloidní jizvy. Své rozhodnutí ohledně tetování tedy řádně zvažte, informujte se o rizicích a především dodržujte veškeré pokyny lékařů, ale i samotných tatérů.

ZDROJ: https://www.verywellhealth.com/can-tattoos-cause-cancer-8673939
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Kevin Bidwell: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/2183131/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button