Péče o těloZdravé tipy

6 věcí, které musíte vědět než začnete brát doplňky stravy

Pro zdraví je důležitý každodenní příjem dostatečného množství živin. Živiny vám dodávají energii pro plnění každodenních úkolů, budování svalů, obnovu tělesných tkání, prevenci infekcí a udržování zdravé hmotnosti. Mezi „klíčové“ živiny patří bílkoviny, kalorie, vitaminy a minerální látky. Všechny tyto látky vaše tělo potřebuje každý den. 

Většina lidí získává dostatek živin každodenní konzumací nejrůznějších potravin. Pokud však trpíte některým onemocněním nebo vás trápí nějaké zdravotní potíže vyžadující dietu, může být nutné omezit některé potraviny, které by vám za normálních okolností poskytly dostatek živin pro dobré zdraví. Některá onemocnění navíc mohou mít vliv i na to, jakým způsobem vaše tělo zpracovává některé živiny, takže doplňky stravy mohou pomoci zajistit, abyste dostávali všechny živiny, které potřebujete. K dispozici je mnoho doplňků stravy, ale ne všechny jsou pro vás vhodné a dokážou vám poskytnout to, co od nich čekáte.

Zde je 6 klíčových věcí, které je třeba vědět než s užíváním doplňků:

Doplňky stravy zahrnují široké spektrum

Trh s doplňky stravy je mnohamilionový byznys a doplňky stravy zahrnují širokou škálu produktů. Některé jsou dostupné bez předpisu, jiné vyžadují lékařský předpis. Některé doplňky obsahují hodně bílkovin a kalorií, tedy živin, které pomáhají přibírat na váze. Existují také doplňky pro kulturistiku a na druhém konci spektra jsou doplňky pro hubnutí. Doplňky mohou být zaměřeny na jednotlivé živiny, jako je vitamin D nebo železo, nebo na více živin, jako je multivitamin. Do doplňků stravy spadají také bylinné produkty. Je potřeba si toto vše uvědomit a zaměřit se na to, co skutečně potřebujete a v jakém množství. To, co sedí a pomáhá někomu z vašich blízkých, vůbec nemusí vyhovovat vám.

Dbejte na opatrnost

I když netrpíte žádným závažným onemocněním, měli byste se před užíváním jakýchkoli doplňků stravy poradit se svým lékařem, abyste našli ty, které by pro vás mohly být vhodné. Doplňky stravy určené k hubnutí, kulturistice nebo „zvýšení energie“ by neměli užívat lidé se specifickými zdravotními potížemi. Možná jste slyšeli, že váš přítel nebo člen rodiny tvrdí, že nějaký bylinný doplněk zlepšil jeho zdraví nebo pohodu. Zatímco pro ně může být tato rada v pořádku, pro vás může být nebezpečná, protože některé bylinné přípravky mohou mít negativní vliv například na ledviny či játra.

Živiny se mohou ve vašem těle hromadit

Pokud budete doplňky stravy nadužívat, mohou se ve vašem těle hromadit odpadní produkty, které tělo nedokáže zpracovat., Jasným příkladem tohoto problému je draslík. Například při onemocnění ledvin je velmi důležité kontrolovat hladinu draslíku v krvi. Pokud je vaše hladina vysoká, měli byste přestat užívat jakékoli doplňky stravy s přidaným draslíkem, jelikož má velmi negativní vliv právě na ledviny.

Jste jedineční, a proto by měl být jedinečný i váš doplňkový režim

Každý člověk nemá stejné stravovací potřeby. Vy například můžete potřebovat méně bílkovin, zatímco někdo jiný může potřebovat bílkoviny navíc. Nebo můžete potřebovat více kalorií, ale někdo jiný jich může potřebovat méně. Je důležité, abyste spolupracovali se svým dietologem nebo poskytovatelem zdravotní péče a na základě jejich doporučení vybrali ty správné doplňky stravy.

Doplňky stravy mají mnoho tvarů, velikostí, forem a příchutí

Mnoho lidí zná tekuté doplňky v podobě speciálních nápojů, koktejlů nebo šťáv, které obsahují bílkoviny, kalorie, vitaminy a minerály. Existují tekuté doplňky stravy určené pro lidi s onemocněním, pro které mohou být jiné formy hůře zpracovatelné. Existují také pudinky, tyčinky, sušenky a další potraviny, které lze používat místo tekutin.

Držte se vědeckých poznatků

Výživové doplňky by vždy měly být nasazeny na základě důkladného vyšetření krve, moči a fyzikálního vyšetření. Na základě výsledků těchto testů může váš lékař určit, které doplňky stravy pro vás mají největší smysl.

I když jsou doplňky stravy volně prodejné a často velmi málo regulované, nezanmená to, že jsou bez rizika. Ve skutečnosti se dají snadno zneužít a přinést více špatného než dobrého. Proto s nimi zacházejte velmi opatrně a pokud máte pochyby, raději se poraďte s odborníkem. To pak platí zvláště pro osoby, které trpí nějakým zdravotním problémem či omezením.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/nutrition/dietary-supplements
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Ivan Samkov: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ryma-studeny-zdravy-ruce-6436284/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button