CvičeníJídlo a stravováníNávod

Jenom dlouhý spánek nestačí: Překonejte neustálou únavu těmito metodami

Čím to je? Není náš spánek dost kvalitní? jsme přepracovaní? Na vině je celá řada faktorů. Nejde třeba tolik o délku spánku, ale o jeho kvalitu. Řada lidí spí dost lehce, často se v noci budí, ruší je hluk nebo světlo. Neumíme správně odpočívat. Trávíme příliš času u televize nebo u počítače, ale tam novou sílu nenačerpáme.

Zjistěte, jak si můžete dodat dávku nové energie. Není to složité, ale vyžaduje to změnu některých návyků. Můžeme ale garantovat, že rozdíl, poznáte. A projeví se to na vašich výkonech i náladě.

Nejprve se zaměřte na zdraví

Pokud jste stále unavení, měli byste nejdřív ze všeho zamyslet nad vaším zdravím. Není možné, že trpíte nějakou nemocí? Nedoprovází únavu i jiné netypické příznaky? Zvýšená únava je typická pro diabetiky, pacienty s anémii artritidou nebo poruchami štítné žlázy. Máte-li obavu, že únava není zcela bez příčiny, raději navštivte lékaře a nechte se řádně vyšetřit.

Zamyslete se také nad léky, které užíváte. Řada z nich uvádí jako vedlejší účinek únavu a ospalost. Pečlivě si prostudujte příbalové letáky a možná budete mít jasno. Pokud vás to obtěžuje, poraďte se s vaším lékařem o změně léku.

Buďte aktivní

Únava se nejlépe nepřekoná tak, že si půjdete lehnout, ale že si půjdete zaběhat. Zní vám to jako protimluv? Ale vůbec ne, je to logické. Pokud spíte alespoň 8 hodin denně, pak nepotřebujete spát víc. Vaše únava paradoxně pramení z nedostatku fyzické aktivity. Máte zpomalený tep i metabolismus a vaše tělo běží v jakémsi úsporném režimu.

Zvedněte se ze židle a vyrazte ven. Můžete se svižně projít, zaběhnout si několik koleček v parku nebo konečně vyrazit do fitka. Cokoliv se počítá a uvidíte, že změna nastane rychle. Po sportu budete plni energie, elánu i dobré nálady.

Pijte

Vědci zjistili,. že častou příčinou únavy je dehydratace. Lidé si myslí, že pijí hodně, ale ve skutečnosti se prolévají nápoji, které je nehydratují, ale vodu spíše odvádí z těla ven. Mezi tekutiny nelze počítat, kávu, džusy ani sladké limonády. Namísto toho si dopřejte čistou vodu nebo zelený čaj a uvidíte, že se budete hned cítit méně ospalí.

Zda pijete dost poznáte snadno dle barvy vaší moči. Je-li světle žlutá až slámová, pak je vše v pořádku. V ostatních případech se běžte ihned napít.

Dopřejte si rybu

Ano, ryby vám pomohou překonat únavu. Obsahují totiž omega mastné kyseliny, které se jinak v běžné stravě vyskytují v dost malém množství a většině lidí schází. Omega mastné kyseliny jsou zodpovědné za schopnost soustředit se, učit se i mít dobrou paměť. Bez nich jste malátní, nesoustředění a upadáte do letargie. Čerstvá mořská ryba na oběd s vámi udělá zázraky.

Zhubněte

Snadněji se to řekne než udělá, ale pro zlepšení kondice, zdraví i zamezení únavy je to ten nejlepší krok. I malé snížení váhy může zlepšit vaši náladu, ulevit vám od bolestí a zdravotních potíží a podpořit kvalitu vašeho života. Těžké tělo je zpomalené a všechno je pro něj náročné. Naopak štíhlý člověk vše zvládá levou zadní a cítí se ve svém těle dobře. Ke změně je samozřejmě nutná silná vůle a odhodlanost, ale i malé změny ve stravě a přidání trochy pohybu může s váhou zamávat. Zkuste vyřadit třeba cukr v kávě nebo si odpustit sušenku na svačinu. Do práce jděte pěšky nebo na kole a kila půjdou dolů.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button