CvičeníJídlo a stravování

Hrozí vašemu dítěti obezita? Zasáhněte, dokud je to ještě možné

Realita je bohužel taková, že obezita v Česku zdaleka netrápí pouze dospělé, ale také děti. V České republice trpí až každé čtvrté dítě nadváhou a každé sedmé obezitou. To jsou skutečně alarmující čísla, která navíc ukazují na to, jak moc se za poslední roky životospráva mládeže a dětí zhoršila. Můžeme si sice říkat, že na vině jsou fastfoody a automaty ve školách, ale faktem je, že největší podíl viny nesou vždy rodiče.  Je jen na nich, aby dali dítěti správný příklad a naučili jej dobrým návykům do budoucna.

Pokud máte pocit, že právě vaše dítě může mít potíže s nadváhou, je zcela klíčové zachytit problém už v počátku. Problém je nutné aktivně řešit, a hlavně na situaci pohlížet komplexně a nedělat ukvapené závěry. Špatně nastavený vztah k jídlu v dětství může později vést k poruše příjmu potravy nebo vážnějším psychickým problémům.

Klíčový je balanc

Jak pro děti, tak i pro dospělé platí v podstatě totožná pravidla – je třeba se stravovat pravidelně, vyváženě a také dostatečně pestře. Obecně lze říct, že čím více druhů potravin dítě jí, tím bohatší má příjem výživově bohatých látek. Do jídelníčku proto zařaďte zeleninu, ovoce, ryby a kvalitní libové maso, vyplatí se ale omezovat sůl, zbytečné tuky a také sladké nápoje.

Jestliže vaše ratolest odmítá např. zeleninu či ryby, je vhodné nikoliv nutit, ale spíše hledat způsob, jak udělat takové jídlo zajímavé – vizuálně nebo jiným způsobem. Často pomůže, když dítě nějak zapojíte do procesu nákupu a přípravy potravin, aby si mohlo samo vybrat. Pokud má dítě vyvážený a pestrý jídelníček, určitě také není hříchem mu občas dopřát chipsy, čokoládu nebo bonbóny. Sladkosti k dětství rozhodně patří, ale opět v rozumné míře.

Společné stravování

Kromě skladby jídelníčku je dobré myslet na určité rituály, které zabezpečí pravidelnost. Naučte své děti jíst 5-6 menších porcí denně, a samozřejmě stejně tak pamatovat také na pitný režim. Ten by měl zahrnovat především neslazené nápoje, i když určitě není chyba dopřát dítěti občas třeba nějakou sladkou limonádu nebo džus.

Pokud je to jen trochu možné, je dobré zavést v rodině společné snídaně či večeře. Je to nejen skvělý čas, který můžete prožít společně jako rodina, ale také získáte přehled o tom, jakým způsobem se děti stravují a zda jí dostatečně a ve správné skladbě pokrmů. Myslete i na to, že správné stravovací návyky byste měli dodržovat všichni, tedy nejen děti, ale i dospělí. Děti jsou jako houby a nasávají vše, co vidí. Nejlepší je tedy jít jim vlastním příkladem.

Fastfood ano, ale zdravě

Pokud jste úspěšně dítě naučili na zdravý jídelníček, ale přesto se setkáváte s tím, že po vás děti vyžadují třeba hranolky nebo řízek, není třeba jim to zakazovat. Jen zvolte zdravější řešení. Tím je příprava smažených jídel v horkovzdušné fritéze, díky které se nemusíte smažených jídel obávat. Horkovzdušná fritéza je ideálním řešením, které během několika málo minut připraví zdravý a lehký oběd či večeři. Fritování pomocí horkého vzduchu je velmi zdravé, ale přesto dokonale kopíruje chuť jídla připraveného ve vařícím oleji.

Pohyb nesmí chybět

Nezřídka kdy se stává, že obezita vede k různorodým zdravotním problémům. Zkuste spolu s dítětem zjistit, jaké jsou možnosti sportovního vyžití a zapsat jej na nějaký sportovní kroužek, který jej bude zajímat a bavit. Ve větších městech nebývá problém něco najít, ale buďte otevření i tomu s dítětem někam dojíždět, pokud to má vést k tomu, že se bude hýbat rádo a ochotně.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/childhood-obesity

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Pixabay: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/cokolady-jidlo-misa-sladkosti-33239/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button