Jídlo a stravování

Zázrak jménem kombucha: Může být i nebezpečná?

Kombucha je perlivý fermentovaný nápoj, který se obvykle vyrábí ze zeleného nebo černého čaje. Ačkoli se někdy označuje jako houbový čaj kombucha, nevyrábí se z hub. „Houbou“ je něco, čemu se říká symbiotická kolonie bakterií a kvasinek. Když se přidá do sladkého čaje a fermentuje, vytváří zdravé bakterie a vitaminy skupiny B.  Z tohoto důvodu byl označen jako funkční nápoj neboli nápoj, který vytváří zdraví prospěšné látky.

Ačkoli je kombucha v Evropě a u nás poměrně nová, existuje již více než 2 000 let. Nejprve se začala připravovat v Číně a poté se rozšířila do Japonska a Ruska. V Evropě se stala populární na počátku 20. století. Její prodej nyní roste díky její pověsti zdravého a energetického nápoje.

Existuje mnoho tvrzení, že kombucha pomáhá zmírnit nebo předcházet různým zdravotním problémům – od obezity a kardiovaskulárních onemocnění až po rakovinu a cukrovku. Vědci nadále hledají důkazy, které by tato tvrzení podpořily a prokázaly, proč mohou být některé prvky nápoje prospěšné.

Jak kombucha chutná?

V základní podobě se kombucha popisuje jako nápoj s mírně sladkou a octovou chutí nebo mírnou pálivostí. Často se ochucuje ovocem, medem nebo cukrem. Kvašení dodává kombuchě šumivost, která vám může připadat osvěžující.

Základními složkami kombuchy jsou kvasnice, cukr a čaj. Směs se nechá týden nebo déle odležet. Během této doby se v nápoji vytvoří bakterie a kyseliny a také malé množství alkoholu. Tento proces se nazývá fermentace a je podobný tomu, jak se zelí konzervuje jako kysané zelí nebo kimči nebo jak se mléko mění v jogurt.

Kombucha vyžaduje bakterie a kvasinky, aby mohl začít chemický proces kvašení, který jí dodává chuť a výživu. Vzájemně prospěšný – neboli symbiotický – vztah vzniká, když kvasinky rozkládají cukr přidaný do čaje, který naopak živí bakterie, jež vytvářejí kyselinu v podobě octa.

Jak vyrobit kombuchu

K první várce domácí kombuchy potřebujete houbu, kterou si pak můžete uložit a použít ho pro další várky kombuchy. 

Základní recept na kombuchu:

  • ¼ šálku sypaného zeleného nebo černého čaje v síťovaných sáčcích nebo 4-8 čajových sáčků
  • 1 galon filtrované vody
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 1-2 šálky kombuchové startovací tekutiny
  • 1 houbu na kombuchu

Do vroucí vody přidejte černý nebo zelený čaj. Vmíchejte cukr. Přibližně po 10 minutách odstraňte čajové lístky nebo sáčky. Nechte čaj vychladnout na pokojovou teplotu a poté jej nalijte do velké skleněné nebo nerezové nádoby a přidejte houbu. Můžete také přidat trochu octa a další dochucovadla, například ovocné pyré, koření nebo bylinky. Otvor nádoby zakryjte plátnem nebo kávovým filtrem a zajistěte gumičkou, abyste zabránili kontaminaci. 

Nechte kvasit při pokojové teplotě 7-10 dní. Ponechte si alespoň 1-2 šálky, abyste je mohli použít jako zákysovou tekutinu pro další várku, a zbytek uchovávejte v chladničce, aby se kvašení zastavilo. Pokud by kvašení pokračovalo déle než 10 dní, kombucha by se mohla změnit na ocet – je proto potřeba postupně ochutnávat a zjistit, jak rychle vaše kombucha kvasí.

Je pro vás kombucha dobrá?

Po staletí se kombucha pije pro své zdraví prospěšné účinky. Fermentovaný čaj obsahuje vitaminy, stopové minerály a antioxidanty – sloučeniny, které mohou chránit vaše buňky před poškozením. Neobsahuje tuk ani cholesterol a má nízký obsah sodíku. Obsahuje také probiotika, což jsou dobré bakterie, které mohou zlepšit zdraví střev. Přesto existuje jen málo vědeckých výzkumů, které by potvrzovaly mnohá zdravotní tvrzení výrobců a zanícených fanoušků kombuchy. 

Zdravotní přínosy kombuchy

Pití kombuchy může mít řadu zdravotních účinků, od podpory trávení po zbavování těla toxinů a zvyšování hladiny energie. Říká se také, že pomáhá imunitnímu systému, pomáhá zhubnout, odvrátit vysoký krevní tlak a srdeční choroby a předcházet rakovině. Pro tato tvrzení však neexistuje mnoho důkazů.

Kombucha a váš imunitní systém

Protože kombucha se vyrábí z černého nebo zeleného čaje, získáte výhody přirozených antioxidačních vlastností čaje. Antioxidanty pomáhají chránit buňky před poškozením. Proces fermentace čaje může tyto imunitní látky ještě zvýšit. Zdraví střev je spojeno s imunitním systémem, takže probiotika, která zlepšují zdraví střev, mohou také pomoci posílit váš imunitní systém. 

Pomáhá kombucha zhubnout?

Nedávná studie zjistila, že pití kombuchy může pomoci snížit hladinu triglyceridů. Pití kombuchy tak může v žaludku vyvolat metabolickou změnu, která napodobuje hladovění. Výzkumníci také zaznamenali snížení hromadění tuku, konkrétně triglyceridů – tuku, který se ukládá v těle, když sníte více kalorií, než spálíte. Je to však příliš málo na to, abychom mohli říct, že kombucha skutečně pomáhá hubnutí.

Rizika užívání kombuchy

Výroba kombuchy zahrnuje pěstování bakterií v tekutině, kterou se chystáte vypít. Tyto bakterie jsou považovány za zdravé, ale pokud není správně připravena, mohou se v ní množit škodlivé bakterie nebo plísně. Pokud si ji připravujete doma, odborníci doporučují používat skleněné, nerezové nebo plastové nádoby. Dbejte na hygienu všeho, včetně vybavení a vašich rukou.

Od poloviny 90. let 20. století bylo zaznamenáno několik případů onemocnění a nejméně jedno úmrtí u lidí, kteří pili kombuchu. Mezi onemocnění patřily jaterní problémy, laktátová acidóza (hromadění kyseliny mléčné v těle), alergické reakce a nevolnost. Z tohoto důvodu se nedoporučuje pít více než sklenici kombuchy denně. Nadměrná konzumace může vést k nežádoucím účinkům, včetně bolesti hlavy, nevolnosti a žaludečních potíží.  

Kombucha je starodávný fermentovaný čaj, který může mít mnoho zdravotních účinků, například zlepšuje trávení, posiluje imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu a podporuje kardiovaskulární zdraví. Dnes je kombucha běžně dostupná v obchodech a lze zakoupit startovací sady kombuchy pro domácí přípravu. Je tedy velmi snadné udělat si tento oblíbenhý nápoje levně a v domácích podmínkách. Při domácí výrobě kombuchy je důležité dodržovat bezpečnostní pokyny, aby nedošlo ke kontaminaci, která by mohla vést k případné otravě jídlem.

ZDROJ: https://www.webmd.com/diet/the-truth-about-kombucha
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Geraud pfeiffer: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/svetly-lehky-alkohol-zed-6605344/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button