Jídlo a stravováníZdravé tipy

Vyznejte se v jogurtech a vyberte ten nejlepší pro vaše zdraví

Jogurt je plný probiotik a bohatý na vápník – minerál, kterého mnoho z nás nepřijímá dostatečné množství. V závislosti na typu jogurtu je jogurt také dobrým zdrojem bílkovin. Díky tomu je jogurt skvělý pro zdraví střev, kostí, imunitního systému a svalů. Většina jogurtů je plná nutričních výhod a je to vhodná potravina, kterou si můžete vychutnat ve sladkých i slaných pokrmech.

Přitom ne každý jogurt je vhodnou potravinou – některé druhy jogurtů mají nízký obsah bílkovin, vápníku a vitaminu D a vysoký obsah přidaných cukrů – pak je potřeba brát je spíše jako dezert, který si dopřejete výjimečně, nikoliv na denní bázi.

Vzhledem k velkému množství různých druhů jogurtů může být matoucí zjistit, který z nich je pro vaše zdraví nejvhodnější. Ulička s jogurty se pro mnoho lidí jistě stala matoucí, ale nemusí tomu tak být.

1. Islandský jogurt skyr

Islandský jogurt skyr vyniká vysokým obsahem bílkovin, takže je skvělý pro ty, kteří chtějí podpořit regeneraci svalů po náročném tréninku nebo chtějí podpořit pocit sytosti. Vysoký obsah bílkovin je dán procesem cedění, při kterém se odstraňuje přebytečná syrovátka. Islandský skyr najdete v odtučněné, nízkotučné a plnotučné variantě. Varianty s vyšším obsahem tuku jsou obecně krémovější a podporují větší pocit sytosti. Nevýhodou islandského skyru je nižší obsah vápníku, většina variant obsahuje asi 10 % denní dávky vápníku v jedné porci. Vychutnat si ho můžete samotný nebo smíchaný s ovocem, müsli a ořechy.

2. Řecký jogurt

Řecký jogurt má podobný výživový profil jako islandský skyr, takže má podobné výhody i nevýhody. Má minimum laktózy, asi 10 % doporučené denní dávky vápníku, několik probiotických kmenů a je skvělým zdrojem bílkovin.

Řecký jogurt má však obecně o něco méně bílkovin než islandský skyr, protože se méně cedí. V důsledku toho je struktura řeckého jogurtu o něco řidší než islandského skyru, ale stále se jedná o hustou variantu jogurtu s velmi bohatou a příjemnou chutí.

Řecký jogurt má různý obsah tuku, takže si vyberte ten, který vám více vyhovuje. Obsah tuku ovlivňuje hlavně jeho krémovitost a kalorickou hodnotu, ale mějte na paměti, že určité procento tuku vám může pomoci zůstat déle sytí.

3. Sójový jogurt

Co se týče nemléčných jogurtů, je jogurt ze sójového mléka nejbohatší na živiny. Je to proto, že se vyrábí ze sójového mléka, které je dobrým zdrojem bílkovin a vápníku. Díky tomu je obsah vápníku a bílkovin v jogurtu ze sójového mléka srovnatelný s mléčným jogurtem. Neobsahuje také laktózu a má nízký obsah cholesterolu. Jako bonus jogurt ze sójového mléka obvykle obsahuje několik gramů vlákniny a téměř žádné nasycené tuky.

Zatímco mléčný jogurt bez přidaného cukru seženete snadno, u sójového jogurtu je to větší problém. Dokonce i obyčejné druhy obvykle obsahují několik gramů přidaného cukru, který pomáhá při procesu fermentace, protože sója téměř žádné přírodní cukry nemá. Navíc pomáhá dosáhnout také lepší chuti, která se opravdu značně liší od běžného jogurtu a je třeba být na to připraveni.

4. Tradiční jogurt

Vzhledem k tomu, že jiné druhy jogurtů se staly dostupnějšími, tradiční jogurt upadl v nemilost. Stále však má dobrou výživovou hodnotu. Tradiční jogurt je dobrým zdrojem probiotik a vápníku. Obsahuje o něco více laktózy než ceděné druhy, ale probiotika pomáhají laktózu trávit, takže lidé s mírnou intolerancí laktózy mohou tradiční jogurt často dobře snášet.

Největší nevýhodou je, že tradiční jogurt má mnohem nižší obsah bílkovin než ostatní mléčné výrobky – v jedné porci je jich jen asi 5-8 gramů. Pro srovnání, většina řeckých nebo islandských jogurtů skyr má 12-16 gramů bílkovin na porci.

Protože se tradiční jogurt necedí, má řidší a méně bohatou konzistenci než ceděné jogurty. Pokud máte rádi tradiční jogurt, ale chcete do něj přidat více bílkovin, můžete do něj vždy přidat ořechy, chia semínka nebo granolu s vysokým obsahem bílkovin, případně v něm také rozmíchat proteinový prášek dle vaší volby.

5. Kokosový jogurt

Stejně jako ostatní jogurty má i kokosový jogurt své výhody a nevýhody. Největší nevýhodou většiny jogurtů z kokosového mléka je nižší obsah bílkovin. Vzhledem k tomu, že mnoho lidí miluje jogurt pro jeho obsah bílkovin, je nedostatek bílkovin v jogurtu z kokosového mléka vážným nedostatkem. Některé značky však nabízejí kokosový jogurt s přidanými bílkovinami, což je určitě dobrý nápad.

Jogurt z kokosového mléka má také vyšší obsah nasycených tuků. To proto, že kokos je jedním z několika rostlinných zdrojů nasycených tuků. Přesto některé studie naznačují, že nasycené tuky z kokosu nezvyšují hladinu cholesterolu tak, jak to bývá u živočišných zdrojů.

Na rozdíl od mléčného jogurtu obsahuje jogurt z kokosového mléka několik gramů vlákniny. Navíc může být obohacen o vápník a vitamin D a má nízký obsah cukru. Obvykle také obsahuje probiotika – stejně jako ostatní jogurty na tomto seznamu. 

6. Kešu jogurt

Jogurt na bázi kešu se v poslední době prosadil jako nemléčná varianta jogurtu. Vyrábí se smícháním kešu oříšků s vodou, čímž vznikne kešu „mléko“, přidají se živé aktivní kultury a nechá se zkvasit.

Tento typ jogurtu není na seznamu nutričních hodnot příliš vysoko, protože má relativně nízký obsah bílkovin, vápníku a vitaminu D. Má také nízký obsah sacharidů, pokud si nekoupíte slazenou variantu – v takovém případě se obsah sacharidů a přidaného cukru zvýší. Jde tedy sice o trendy náhražku, ale obsah skutečně prospěšných živin je spíše minimální.

Největším výživovým přínosem jogurtu s kešu oříšky je to, že je díky nim skvělým zdrojem nenasycených tuků. Nenasycené tuky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, což snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Navíc jogurt s kešu oříšky obvykle obsahuje prospěšná probiotika.

Obsahují všechny jogurty probiotika?

Většina jogurtů, ale ne všechny, obsahují probiotika. Živé aktivní kultury jsou nezbytnou součástí fermentačního procesu používaného při výrobě jakéhokoli druhu jogurtu, ale pokud je jogurt po fermentaci tepelně upraven, probiotika odumřou a neposkytují zdraví prospěšné látky. Na etiketě můžete zjistit, které živé aktivní kultury jsou v jogurtu přítomny, pokud vůbec nějaké jsou – a to by také mohlo být dobrým ukazatelem pro vás, zda si takový výrobek pořídit, nebo ne.

Probiotika jsou klíčovou složkou, kterou je třeba v jogurtu hledat, protože mohou podporovat zdraví imunitního systému, pomáhají zvládat zažívací problémy, jako je průjem nebo zánětlivé onemocnění střev, případně pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a další.

Na co se zaměřit při nákupu jogurtu

Zde je několik věcí, které je třeba mít na paměti při nákupu jogurtu:

  • Přidané cukry: Nejjednodušší způsob, jak snížit množství přidaného cukru, je konzumovat obyčejný jogurt, ale ne každému jeho chuť vyhovuje, zejména pokud ho používáte do sladkých pokrmů. Můžete najít některé jogurty, které místo cukru používají nekalorická sladidla, jako je sukralóza nebo stévie. Pokud dáváte přednost chuti běžného cukru, ale chcete si dávat pozor na příjem přidaného cukru, volte varianty s nižším obsahem cukru. Vždy stačí zkontrolovat etiketu – ale dávejte pozor, abyste při kontrolovali množství cukru na 100 g.
  • Obsah tuku: Mléčné jogurty jsou k dostání v odtučněných, nízkotučných nebo plnotučných variantách. Tuk v mléčném jogurtu je převážně nasycený, což obecně není dobré pro zdraví srdce. Studie však zjistily, že plnotučný jogurt nemá škodlivé účinky na kardiometabolické zdraví a může dokonce chránit před kardiovaskulárními chorobami a cukrovkou 2. typu. Zvažte výběr jogurtu s obsahem tuku, který odpovídá vašim chuťovým preferencím. Čím vyšší obsah tuku, tím větší krémovitost, ale také více přijatých kalorií, které je třeba započítat do svého denního příjmu.
  • Obsah bílkovin: Vysoký obsah bílkovin je také užitečný, pokud jogurt používáte jako svačinu po tréninku.
  • Obsah laktózy: Některé jogurty na své etiketě uvádějí, že jsou vhodné pro osoby s intolerancí laktózy. Při intoleranci laktózy jsou nejlepší islandský jogurt skyr, řecký jogurt a nemléčné jogurty.

Ne všechny jogurty jsou stejné, takže při rozhodování o tom, jaký jogurt si pořídit, je vhodné zvážit své zdravotní potřeby a chuťové preference. Řecký jogurt a islandský skyr mají obvykle nejvyšší obsah bílkovin a jsou nejchutnější, zatímco sójový jogurt, jogurt z kokosového mléka a jogurt z kešu oříšků osloví konzumenty rostlinné stravy.

Většina jogurtů je skvělým zdrojem probiotik, takže pokud je vaším cílem podpora střevního mikrobiomu, opravdu nemůžete udělat chybu. Vychutnejte si jogurt samotný, ve smoothie nebo z obyčejných druhů připravte marinády a dresinky.

ZDROJ: https://www.health.com/healthiest-yogurts-8621933
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Burst: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/chutny-drevo-jidlo-jogurt-373882/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button