NávodZdravé tipy

Stresslaxing: Když se odpočinek stává stresem a povinností

V dnešním rychlém světě se snaha o relaxaci stala sama o sobě výzvou. Co to vlastně znamená? Jde vlastně o situace, kdy snaha o relaxaci vede ke zvýšenému stresu. Tento stav je pak známý jako „stresslaxing“. Jedná se o poměrně nový pojem, který ale popisuje fenomén, který rozhodně není pro řadu lidí ničím neznámým.

1. Tlak na relaxaci

Asi nikoho nepřekvapí, že se dnes klade velký důraz na relaxaci, která bývá často popisována jako nezbytná součást zdravého životního stylu. Tlak na relaxaci však může být zdrcující a vlastně jen vytvářet další stresový faktor. Sociální média jsou zaplavena obrázky idylických dovolených, na trhu je spousta programů a aplikací, které slibují okamžitý klid a rutinní postupy péče o sebe jsou pečlivě upravovány. To vytváří pocit povinnosti, takže relaxace je spíše dalším úkolem, který je třeba splnit a být v něm ideálně úspěšní než skutečným odpočinkem od stresu.

2. Nereálná očekávání

Média často prezentují idealizovanou verzi relaxace, což vede k tomu, že lidé mají od svého volného času vysoká očekávání. Když realita těmto očekáváním neodpovídá, může následovat zklamání a stres. Místo pocitu odpočinku a načerpání energie mohou mít lidé nakonec pocit, že se jim nepodařilo „správně“ relaxovat.

Psychologické faktory

Hlavním problémem bývá v tomto směru perfekcionismus. Perfekcionisté jsou obzvláště náchylní ke stresování. Jejich touha udělat vše dokonale zahrnuje i pokusy o dokonalé relaxování, které je ale v jejich podání často skutečně směšné. Mohou si pečlivě plánovat své volnočasové aktivity s cílem dosáhnout „dokonalého“ stavu relaxace. Tato snaha o dokonalost může vést k frustraci a stresu, když věci nejdou podle plánu.

Společenské vlivy

1. Být za každou cenu produktivní

Společnost často glorifikuje produktivitu a nutí lidi cítit se provinile, když si vezmou volno. Tento způsob myšlení může narušit chvíle určené k odpočinku, protože jedinci se mohou neustále obávat úkolů, které nestihnou splnit. Tento pocit viny a úzkost mohou klidný odpočinek změnit ve stresující zážitek.

2. Technologie a neustálé připojení

Moderní technologie jsou sice přínosné, ale mohou být také zdrojem stresu. Chytré telefony a další zařízení nás udržují v neustálém spojení, což ztěžuje odpojení nejen od práce, ale i od zatěžujících vztah§. Dokonce i během volného času může oznámení o doručeném emailu vtáhnout jedince zpět do pracovního režimu a narušit tak jejich pokusy o relaxaci.

Strategie boje proti stresovému uvolnění

1. Všímavost a přijetí

Cvičení všímavosti zahrnuje přítomnost v daném okamžiku a jeho přijetí bez posuzování. Namísto snahy o ideální stav uvolnění se můžete snažit spíše soustředit na to, aby si užili přítomný prožitek, ať už je jakýkoli. Tento posun v myšlení může snížit tlak na dokonalou relaxaci.

2. Nastavení hranic

V boji proti neustálému zasahování práce do osobního času je důležité stanovit jasné hranice. To může zahrnovat stanovení konkrétních časů pro kontrolu e-mailů nebo vypnutí oznámení během volných chvil. Vytvořením rozdílu mezi pracovním a odpočinkovým časem si můžete daleko lépe užít zasloužené přestávky.

3. Realistická očekávání

Klíčové je pochopit, že relaxace nemusí vždy vypadat jako klidná plážová scéna, kterou vídáme ve filmech či seriálech. Relaxace může mít mnoho podob, od čtení knihy po procházku. Stanovením realistických očekávání mohou jedinci najít uspokojení v jednoduchých každodenních činnostech, které jim poskytnou odpočinek od stresu.

4. Soucit se sebou samým

Být k sobě laskavý je zásadní. Uvědomte si, že je v pořádku bojovat s relaxací a že je to běžný problém, se kterým se potýká mnoho lidí. Soucit se sebou samým může zmírnit tlak na dokonalé uvolnění a umožnit skutečnější prožitek bez stresu.

Koncept stresslaxingu poukazuje na absurdní ironii, že někdy může být přílišná snaha o relaxaci kontraproduktivní. Pochopením faktorů, které k tomuto paradoxu přispívají, a zavedením strategií k jejich zmírnění mohou všem, kteří tímto trpíme, pomoci najít účinnější způsoby, jak se uvolnit. Klíč nakonec spočívá v opuštění dokonalosti a přijetí relaxace ve všech jejích nedokonalých podobách. Odpočinek je zásadní, ale nemá žádná konkrétní pravidla, která byste museli dodržovat.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health-news/stresslaxing-why-trying-to-relax-can-stress-you-out#Does-the-brain-resist-forced-relaxation?
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Pedro Figueras: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/626165/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button