Péče o těloZdravé tipy

Jaký vliv má horko na vaše tělo a mysl?

Léto je v plném proudu situace se doslova vyhrocuje. První velká vlna veder už je za námi, ale další nás bezpochyby čekají. Každý na horko reaguje individuálně, ale pro většinu lidí jsou tropické teploty spíše komplikací než radostí.

Tyto horké dny nejsou ojedinělými událostmi a budou se vyskytovat stále častěji – jak varují vědci. To je znepokojující vzhledem k tomu, jaký vliv má horko na životní prostředí – zvýšený výskyt lesních požárů a sucha – a na lidské zdraví. Horko nepůsobí jen na tělo, ale také na mysl. Tušíte, jaký vliv může mít horko na vaše tělo i mysl?

Co se děje s tělem v důsledku vystavení extrémnímu horku?

Horké dny mohou vést k dehydrataci, vyčerpání z horka a v extrémních případech k úpalu. Horké dny jsou však také spojeny s vyšším rizikem řady dalších stavů, které se obvykle nepovažují za „související s horkem“, jako jsou problémy s ledvinami, kožní infekce a předčasný porod u těhotných žen. Ve skutečnosti tvoří úpal, vyčerpání z horka a dehydratace relativně malou část celkových zdravotních rizik spojených s dny extrémního horka.

Jak působí vystavení horku na mozek a duševní zdraví?

Stále více důkazů naznačuje, že dny s vysokými teplotami mohou mít negativní vliv na naše duševní zdraví. Nedávná studie například zjistila, že horké dny jsou spojeny s vyšším rizikem návštěv pohotovosti kvůli zneužívání návykových látek, poruchám nálady a úzkosti, schizofrenii a demenci. Jiné studie ukazují, že horké počasí je spojeno s horšími výsledky ve standardizovaných testech, vyšším rizikem chyb v úsudku a vyšším rizikem pracovních úrazů.

Když je vám horko, je těžké jasně myslet. Studie prokázaly, že extrémní horko může ovlivnit duševní výkonnost. Při extrémně vysokých teplotách se začíná narušovat hematoencefalická bariéra. V mozku se hromadí bílkoviny a ionty, které způsobují záněty. Mnoho lidí uvádí, že se v horkých dnech cítí podrážděně, a důkazy naznačují, že extrémní horko negativně ovlivňuje duševní zdraví.

Jaké faktory zvyšují pravděpodobnost, že na někoho bude mít vystavení horku negativní vliv?

Velmi horké dny ohrožují každého, ale není pochyb o tom, že některé skupiny a některé komunity jsou ohroženy více než jiné. Obzvláště vysokému riziku onemocnění z horka jsou vystaveni pracovníci pracující venku – např. pracovníci v zemědělství, stavební dělníci a krajináři. Vyšší riziko hrozí také starším lidem, těhotným ženám, osobám s určitými již existujícími chorobami a těm, kteří nemají přístup do klimatizovaných prostor.

Jaké kroky mohou lidé podniknout k ochraně svého zdraví při vysokých teplotách?

Nejdůležitější věcí, kterou by měl každý udělat, je uvědomit si, že zdravotní rizika extrémních veder jsou skutečná a důležitá. Jednotlivci by se měli co nejvíce vyhýbat slunci, pít hodně vody a v případě potřeby vyhledat místa, kde se mohou ochladit. Je také důležité, abychom všichni zkontrolovali své sousedy a blízké, zda nepotřebují pomoc nebo péči, protože ne každý si uvědomuje rizika extrémního horka nebo má prostředky k tomu, aby v případě potřeby vyhledal chladné prostory nebo lékařskou pomoc.

Jaký je rozdíl – a souvislost – mezi klimatem a počasím?

Počasí se vztahuje k místním podmínkám venku dnes, tento týden nebo tento měsíc, zatímco klima popisuje typické počasí za období 30 let nebo delší. Pokračující změny klimatu zvyšují pravděpodobnost extrémních povětrnostních jevů, jako jsou dny s vysokými teplotami, hurikány, lesní požáry nebo sucha.

Je změna klimatu skutečná?

Změna klimatu se netýká budoucnosti nebo nebezpečí pro lidi na nějakém vzdáleném místě. Hrozba změny klimatu pro naše zdraví je reálná a má materiální dopady na všechny naše komunity již nyní. Přestože existuje mnoho aspektů změny klimatu, které mohou být sporné, nikdo nechce vidět své přátele a blízké trpět smrtí, nemocemi nebo strádáním. Změna klimatu již ovlivňuje téměř všechny aspekty našeho života, práce a zábavy.

Jak je patrné, vliv horka na tělo i mysl je zcela zásadní. I když tedy můžete mít v létě pocit, že byste měli naplno využít dobrého počasí, je nezbytné umět také znát své limita a rizika pobytu v horkém prostředí. Mnohdy prostě není na místě se namáhat, ale spíše ihned po práci zamířit domů a užít si klid a pohodu s nohama na stole.

Pamatujte i na to, že horko negativně ovlivňuje váš úsudek, a proto se může vyplatit vyčkat se zásadními rozhodnutími na dobu, kdy se budete cítit komfortněji.

ZDROJ: https://www.bu.edu/articles/2021/how-does-heat-exposure-affect-the-body-and-mind/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Oleksandr P: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/319930/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button