KrásaNávod

Jak vybrat opalovací krém? Těchto 10 tipů pomůže

Používání opalovacího krému je samozřejmě nezbytné, ale stejně zásadní je pochopit to, jak takový přípravek vybrat, na co pamatovat a jak jej správně používat. To vám pomůže zajistit plnou ochranu a bezpečí při pobytu na slunci.

1. Vyhněte se nebezpečným složkám

Některé složky opalovacích přípravků mohou podráždit všechny typy pleti, zejména ty s citlivou pokožkou. Vyhněte se složkám, jako jsou přidané parfémy, chemikálie a barviva. Nepřispívají k účinnosti opalovacího krému a mohou pokožku podráždit. Opalovací krém nemusí nutně vonět po kokosu – daleko zásadnější je jeho účinnosti a šetrnost k pokožce či přírodě.

2. Zvolte minerální opalovací krém…

Nejlepší opalovací krém je ten, který budete používat. Přesto mají minerální a chemické opalovací krémy několik zásadních rozdílů, které je dobré mít při výběru SPF na paměti. Jak minerální, tak chemické opalovací krémy pracují ve váš prospěch při ochraně před UV zářením. Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma typy opalovacích krémů je ve způsobu, jakým zabraňují poškození UV zářením. Minerální opalovací krémy jsou fyzikální a sedí na pokožce, aby odfiltrovaly škodlivé UV záření. Mezi běžné složky používané v minerálních opalovacích krémech patří oxid titaničitý nebo oxid zinečnatý.

3. ..nebo zvažte chemický

Chemické opalovací krémy obvykle obsahují chemické složky, jako je oxybenzon, avobenzon a homosalát, které se vstřebávají do pokožky. Když se chemické látky dostanou do kontaktu s UV zářením, UV paprsky se přemění na teplo a v chemické reakci se odrazí od pokožky. Chemické UV filtry jsou účinné, ale mohou být dráždivé. Vzhledem k tomu, že se chemické opalovací krémy vstřebávají do pokožky, není tento typ SPF považován za bezpečný pro děti a těhotné ženy. Ze stejného důvodu však bývá lepší volbou pro osoby se zralou pletí (protože se přípravek neusazuje v záhybech) a pro příležitosti, kdy jste aktivní venku, protože se nesmývá potem. Obě možnosti jsou tedy dobře funkční a vyplatí se mít k dispozici oba typy a vybírat dle příležitosti.

4. Hledejte přípravky se širokým spektrem účinku

Ujistěte se, že váš opalovací krém poskytuje ochranu před UVA i UVB zářením. UVA paprsky mají tendenci ovlivňovat naši pokožku více, protože pronikají hlouběji než UVB, obojí však způsobuje poškození pokožky, takže je důležité se ujistit, že se chráníte před oběma. Na etiketě hledejte označení „širokospektrální“, protože to znamená, že chrání jak před UVA, tak před UVB zářením.

5. Zvolte SPF 30 nebo vyšší

Hledejte opalovací krém s ochranným faktorem SPF alespoň 30. Široké spektrum SPF 30 zabrání přibližně 97 procentům UVB paprsků proniknout k vaší pokožce, zatímco SPF 50 propustí jen asi dvě procenta paprsků.

6. Vyberte si správný přípravek pro svůj typ pleti

U citlivé pokožky může opalovací krém bez vůně omezit reakce a potíže. Volte tedy co nejpřírodnější variatnu, a tedy zejména minerální filtry.

Na mastnou pleť se mohou hodit krémy s pudrovým složením, protože pomáhají absorbovat přebytečnou mastnotu. Navíc se snadno opakovaně nanáší během dne. Na zralou pleť mohou být vhodnější hutnější krémy, které obsahují i nějaké pečující složky.

7. Vyberte si příjemnou texturu

Většina lidí nemá ráda pocit mastného, lepkavého složení, ale dnes už je na trhu mnoho matujících opalovacích krémů. Vyberte si tedy produkt, který vám vyhovuje nejen složením, ale také texturou, aby jeho každodenní nošení bylo skutečně příjemné.

8. Nespoléhejte se jen na make-up s ochranným faktorem SPF

Make-up s SPF pravděpodobně neposkytuje dostatečnou ochranu, záleží vždy na konkrétním složení. I pokud má váš make-up nějaký ochranná faktor, vždy je lepší použít i klasický opalovací krém. 

9. Nezapomeňte, že se budete muset znovu natírat

Opalovací krém by se měl nanášet denně, při intenzivním pobytu na slunci každé dvě hodiny. To znamená, že ať už si vyberete jakýkoli přípravek, musí to být něco, co můžete aplikovat průběžně, když jste na slunci. Proto může být ideální variantou také SPF produkt ve spreji, který snadno aplikujete i přes make-up.

10. Používejte jej po celý rok

I když se to nezdá, slunce je poměrně silné po celý rok – a negativní vlivy slunečního záření si neberou dovolenou. I když je v létě snadnější se spálit, neznamená to, že byste se v zimě mazat nemuseli. Klidně volte slabší ochranný faktor, ale na pečlivou ochranu rozhodně nerezignujte.

ZDROJ: https://www.byrdie.com/things-to-look-for-in-a-sunscreen-5235614
ZDROJ obrazku: Autor/ka fotografie: Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-bikini-ruce-zena-8158584/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button