Jídlo a stravováníZdravé tipy

Nový trend pro dietáře: Reverzní dieta vám umožní jíst, kolik chcete

Extrémní omezování kalorií ve snaze zhubnout je odvěkým trendem v dietách, ale naše tělo není uzpůsobeno k tomu, aby tento typ omezení dobře snášelo. Jedním z novějších trendů, které se v tomto odvětví prosazují, je tzv. reverzní dieta, při níž se postupem času strategicky zvyšují kalorie, aby se výsledky hubnutí udržely, a zároveň se jí pořád více jídla. Její údajné výhody znějí lákavě, ale co na to odborníci na zdraví?

Co je reverzní dieta?

Reverzní dieta je strategie stravování po skončení diety, při které se pomalu zvyšuje příjem kalorií (v průběhu několika týdnů nebo měsíců), aby se zabránilo přibývání na váze, když se vrátíte k předchozímu množství kalorií.

Adaptivní termogeneze je ochranný mechanismus, který mění metabolismus vašeho těla během období omezení, aby snížil váš energetický výdej ve snaze zpomalit hubnutí. Reverzní dieta se naopak zaměřuje na obnovení rychlosti metabolismu s cílem minimalizovat nárůst tuku a zároveň zvýšit příjem kalorií po omezení.

I když to logicky dává smysl, je důležité si uvědomit, že existují některé aspekty reverzní diety, které odborníky znepokojují.

Jak by měla reverzní dieta fungovat?

Vzhledem k tomu, že všechna těla jsou jedinečná, neexistuje žádná „univerzální“ reverzní dieta. Zastánci reverzní diety navrhují, abyste zvýšili svůj kalorický příjem o 2 až 3 % týdně, a to především ze sacharidů a tuků. Teoreticky byste měli zvyšovat příjem kalorií na týdenní bázi, dokud nedosáhnete počtu kalorií před dietou nebo jiného kalorického cíle. Při sestavování reverzní diety se bude přihlížet k vašemu současnému příjmu kalorií, k vašemu požadovanému přístupu a k cílovému počtu kalorií.

Existují nějaká rizika při reverzní dietě?

Reverzní dieta s sebou nese určité obavy a potenciální nebezpečí, což znamená, že nemusí být vhodná pro každého, a každý, kdo by ji chtěl vyzkoušet, by se měl nejprve poradit se svým lékařem nebo dietologem. Po přidání kalorií do jídelníčku vždy existuje riziko nárůstu hmotnosti.

Dlouhodobá restriktivní dieta je navíc spojena se změnami některých hormonů, včetně leptinu, ghrelinu a inzulinu, což může vést ke změnám rychlosti metabolismu a v konečném důsledku ke kolísání hmotnosti a potížím s hubnutím nebo udržením úbytku hmotnosti. Tělo je chytré, jeho jediným cílem je přežít. Když se snažíme tělo obelstít dietou nebo konzumací menšího množství jídla, než potřebuje, trpí tím naše hormony, což mění například naši reakci na stres, chuť k jídlu a spánek.

Jaké jsou potenciální výhody reverzní diety?

Bez dostatečného dlouhodobého vědeckého výzkumu jsou údajné přínosy reverzní diety přinejlepším neoficiální. Jejím hlavním přínosem je svoboda, kterou poskytuje dietářům při přechodu zpět k udržitelnějšímu způsobu stravování po dočasné, kaloricky omezující dietě. Její zastánci však tvrdí, že nabízí i další údajné výhody, jako např:

  • Zvýšení svalové hmoty: Protože velmi nízkokalorické diety mohou způsobit rychlý úbytek svalové hmoty, dodání tělu více energie (ve formě více kalorií), zejména ve spojení se silovým tréninkem, dává tělu nástroje, které potřebuje k rozvoji svalové hmoty a síly.
  • Vyrovnaná chuť k jídlu: Když je vaše tělo v kalorickém deficitu, jeho mechanismy přežití zvyšují vaši chuť k jídlu. Přidání kalorií do stravy může pomoci nasytit vaši chuť k jídlu a normalizovat pocit hladu.
  • Zvýšení energie: Konzumace výživnějšího jídla znamená větší příjem makroživin (sacharidů, bílkovin a tuků) a mikroživin (vitamínů a minerálů), což může zajistit více duševní a fyzické energie.
  • Zrychlení metabolismu: Stejně jako může méně kalorií způsobit zpomalení metabolismu, může zvýšené množství kalorií po omezení pomoci termogenezi bez cvičení. V podstatě vám pomáhá spalovat více kalorií při běžných každodenních činnostech, jako je hraní si s dětmi, vysávání, venčení psa atd.

Jak vypadá reverzní dietní plán?

Konzervativní přístup k reverzní dietě by se měl zaměřit na 2% až 3% zvýšení týdenního příjmu kalorií, dokud nedosáhnete svého kalorického cíle. Pokud chcete být v tomto procesu o něco agresivnější, můžete během prvního týdne zvýšit týdenní příjem kalorií o vyšší procento a poté každý další týden o 2 až 3 %, dokud nedosáhnete svého cíle.

Reverzní dieta nemusí být vhodná pro každého, ale těm, kteří dočasně drží omezující dietu, může pomoci při opětovném zavádění vyváženější stravy do jejich životního stylu. Nejlépe je však provádět ji pod vedením a dohledem odborníka, například lékaře nebo dietologa.

I když obrácená dieta může u některých lidí fungovat, není ideální ji opakovat znovu a znovu. Cyklování hmotnosti může vést k přibývání na váze a dalším zdravotním rizikům.

Jak poznám, zda je pro mě reverzní dieta vhodná?

Pokud v současné době držíte dočasnou dietu s přísnými omezeními, je vhodné prozkoumat reverzní dietu pod vedením lékaře nebo dietologa. Těm, kteří v minulosti trpěli poruchami příjmu potravy, doporučujeme, aby před zavedením reverzní diety vyhledali péči dietologa nebo jiného odborníka.

Jak asi sami tušíte, všechno to zní až moc dobře na to, aby to bylo tak snadné. Jíst všechno, co se vám zlíbí, a zároveň si zachovat nízkou váhu je možná trochu přitažené za vlasy. Reverzní dieta však chce upozornit zejména na to, že pro naše tělo je lepší mít dostatečný příjem kalorií než se neustále omezovat. Pokud ale máte historii dietářství nebo poruch příjmů potravy, vede cesta ke zdravému tělu i stravování hlavně přes odbornou pomoc.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/reverse-dieting
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: The Lazy Artist Gallery: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1332313/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button