![](https://vitalitis.cz/wp-content/uploads/2025/01/pexels-ella-olsson-572949-1640777-780x405.jpg)
Nutriční psychiatrie může být použita jako doplňková léčba pro zvládání psychických problémů, jako jsou úzkost a deprese. Jaká je však souvislost mezi stravou a duševním zdravím?
Nutriční psychiatrie je myšlenka, že jídlo, které jíme, neovlivňuje pouze naše tělo, ale také náš mozek. Jedná se o poměrně novou oblast výzkumu, která si však rychle získává pozornost díky svému potenciálu pomoci při léčbě poruch duševního zdraví, jako jsou úzkost, deprese a bipolární porucha.
Jinými slovy, nutriční psychiatrie zkoumá, jak naše každodenní strava ovlivňuje funkci mozku a duševní zdraví. Protože náš mozek potřebuje k optimálnímu fungování specifické živiny, výzkum naznačuje, že nedostatek nebo nerovnováha těchto živin může přispívat k problémům s duševním zdravím.
Jaká je souvislost mezi výživou a duševním zdravím?
Odborníci se domnívají, že naše strava může hrát roli při léčbě a udržování našeho duševního zdraví. Kromě léčby poruch duševního zdraví pomocí léků a terapie rozhovorem zahrnuje nutriční psychiatrie do léčebného plánu také stravu.
Výzkum naznačuje, že biologická souvislost mezi stravou a duševním zdravím může souviset s následujícími faktory:
Zánět mozku
Výzkum zjistil, že nezdravá strava může přispívat k zánětu mozku (tzv. encefalitidě). Jedním z možných důsledků zánětu jsou i problémy duševního zdraví, jako je úzkost a další poruchy nálady.
Oxidační stres
Oxidační stres zahrnuje nerovnováhu volných radikálů (typ škodlivých molekul) a antioxidantů v těle. Tato nerovnováha může poškodit naše buňky a strava hraje při udržování této rovnováhy významnou roli. Výzkum zjistil, že když je naše tělo v nerovnováze a začne zažívat oxidační stres, je pravděpodobnější, že se objeví psychické poruchy.
Osa mikrobiom-střevo-mozek
Ve střevech se nacházejí bakterie a další mikrobi, kteří tvoří váš střevní mikrobiom, a tento miniekosystém vám pomáhá trávit potravu a podporovat vaše celkové zdraví. Výzkum zjistil, že nevyvážený střevní mikrobiom je negativně spojen s duševním zdravím. Toto spojení mezi střevy a mozkem je známé jako osa střevo-mozek.
Epigenetické změny
Vědci zjistili, že naše strava, zejména v raném dětství, může ovlivnit expresi našich genů, což může mít následně dlouhodobý dopad na naše duševní zdraví. Tento výzkum poukazuje na souvislost mezi genetickými vlivy a vlivy prostředí na funkci a vývoj našeho mozku.
Plasticita mozku
Neuronální plasticita je schopnost mozku přizpůsobovat se měnícím se potřebám prostředí. Výzkum zjistil, že úroveň přizpůsobivosti a flexibility mozku, zejména v pozdějším věku, je do značné míry ovlivněna stravou v průběhu celého života. Jinými slovy, vědci zdůrazňují význam zdravé stravy pro optimalizaci plasticity mozku.
Klíčové živiny
To, co jíme, ovlivňuje každou část našeho těla, včetně zdraví střev, buněk, mozku a genů. Dodávat našemu tělu správnou výživu je proto nezbytné pro udržení fyzického i duševního zdraví. Existuje několik hlavních vitamínů, u kterých výzkumníci zjistili, že souvisejí s lepším duševním zdravím:
- Omega-3 mastné kyseliny: Vědci zjistili, že omega-3 mastné kyseliny jsou základní živinou pro udržení plasticity mozku a celkového zdraví mozku. Omega-3 lze nalézt především v lososu a dalších tučných rybách.
- Vitamíny skupiny B: Výzkum z roku 2022 zjistil souvislost mezi nedostatkem vitaminu B a depresí. Výzkum z roku 2017 však také ověřil, že doplňování vitaminu B nefunguje jako krátkodobá léčebná metoda, ale spíše jako užitečný preventivní nebo dlouhodobý přístup k léčbě deprese.
- Vitamin D: Stejná výzkumná studie z roku 2022 rovněž zjistila silnou souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a poruchami nálady. Systematický přehled z roku 2016 zjistil, že suplementace vitaminem D v kombinaci s vitaminem B9, omega-3 a antidepresivy pomáhá snižovat depresivní příznaky.
- Hořčík: Systematický přehled zjistil souvislost mezi nízkou hladinou hořčíku a psychickými problémy, zejména depresemi. Přehled naznačil, že hořčík může být prospěšný při léčbě duševních poruch. Zjištění však byla smíšená a vyžadují další výzkum.
- Antioxidanty: Vzhledem ke schopnosti antioxidantů předcházet oxidačnímu stresu vědci zjistili, že strava bohatá na antioxidanty může být prospěšná při prevenci psychických poruch, jako je deprese.
- Vláknina: Vědci zjistili, že pro udržení vyváženého střevního mikrobiomu může strava s vysokým obsahem vlákniny pomoci zvýšit rozmanitost bakterií. Ačkoli vědci předpokládají, že to může pomoci zlepšit funkci mozku a duševní zdraví, je stále zapotřebí dalšího výzkumu přímého vztahu mezi vlákninou a poruchami duševního zdraví.
- Probiotika: Podobně jako u vlákniny vědci zjistili, že probiotika jsou nezbytná pro udržení zdravých střev. Vzhledem k propojení střev a mozku mohou probiotika, která se přirozeně vyskytují například v jogurtech a kombuche, pomoci předcházet poruchám duševního zdraví.
Pokud je to možné, snažte se získávat zdroje živin prostřednictvím zdravých potravin. Pokud však lékař zjistí nedostatek nebo nerovnováhu, může vám doporučit doplněk stravy, abyste zajistili příjem živin, které vaše tělo potřebuje k optimálnímu fungování.
Dále je postaveno na jisto, že nadměrný příjem vysoce zpracovaných potravin, potravin s vysokým obsahem cukru, nezdravých tuků (trans a nasycených) a alkoholu je spojen s většími kognitivními a duševními problémy.
Obecně se tedy doporučuje snížit příjem rychlého občerstvení, slazených nápojů a konzumaci alkoholu a snažit se volit zdravé tuky, listovou zeleninu, ořechy a celozrnné výrobky, kdykoli je to možné. Je asi jasné, že tyto potraviny nejsou zdravé – málokoho ale napadne, že nejde jen o vaše tělo, ale i o vaši psychiku a prakticky veškeré proces v našem těle. Je nutné si uvědomit, že naše tělo je stroj, kde se všechny jeho části vzájemně ovlivňují a nelze jejich vliv podceňovat.
Jak se nutriční psychiatrie uplatňuje v praxi?
Jíst vyváženou stravu je nezbytné pro každého, ale nutriční psychiatrie se zaměřuje na přizpůsobení dietních intervencí tak, aby podporovaly a posilovaly duševní zdraví.
Tento přístup zahrnuje vytvoření léčebného plánu, který vedle tradičních metod, jako jsou léky a psychoterapie, integruje specifické stravovací strategie přizpůsobené vašim jedinečným potřebám.
Dietní intervence mohou zahrnovat pravidelnější konzumaci určitých potravin, jako je losos, špenát nebo jogurt, nebo užívání specifických vitaminových doplňků na základě vašich problémů v oblasti duševního zdraví, potenciálních nedostatků živin a životního stylu. Stejně jako naše tělesné zdraví vyžaduje individuální péči i naše duševní zdraví. Každý člověk má jedinečné stravovací potřeby, ať už jde o zvládání příznaků duševního onemocnění, nebo o aktivní kroky k udržení pohody.
Jak je patrné, existují rozsáhlé výzkumy, které podporují tezi, že to, co jíme, ovlivňuje nejen naše tělo, ale také naši mysl. Pamatujte na to, až příště budete mít chuť na fastfood nebo slazené nápoje. Zejména pokud bojujete s psychickými problémy, zkuste se na stravu více zaměřit – možná se tak vyhnete nutnosti brát léky nebo podstupovat náročnou terapii.
ZDROJ: https://www.healthline.com/health/nutrition/what-is-psychiatric-nutrition#takeaway
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Ella Olsson: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1640777/
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.