
Ceny kávy v posledních měsících letí nahoru. Ostatně jako kdejaká jiná potravina – ale je pravda, že šálek kávy, který si v kavárně mohl v minulosti dopřát prakticky kdokoliv, se už v určitých případech může stávat luxusní záležitostí. Pokud hledáte alternativu ke kávě, a třeba ani ne nutně proto, abyste ušetřili, ale jen chcete zkusit něco nového, vyzkoušejte nápoje, jako je čaj matcha, káva z čekanky nebo čaj rooibos. Některé alternativy mohou dokonce obsahovat další zdraví prospěšné látky.
1. Čekanková káva, cikorka
Stejně jako kávová zrna lze i kořen čekanky upražit, umlít a uvařit z něj lahodný horký nápoj. Chutí se velmi podobá kávě, ale neobsahuje kofein. Je také bohatým zdrojem inulinu. Tato rozpustná vláknina může napomáhat trávení a podporovat zdravá střeva tím, že podporuje růst prospěšných bakterií – zejména bifidobakterií a laktobacilů. Kromě toho může stimulovat játra k větší produkci žluči, což může být prospěšné pro trávení tuků.
Kořen čekanky lze sehnat předem namletý a pražený, takže jeho příprava je snadná. Jednoduše ji uvařte jako běžnou mletou kávu – ve filtrovacím kávovaru, french pressu nebo kávovaru na espresso. Na každých 180 ml vody použijte 2 polévkové lžíce cikorky, případně si tento poměr upravte podle svých preferencí.
2. Matcha čaj
Matcha je druh zeleného čaje, který se vyrábí spařením, usušením a rozemletím listů rostliny Camellia sinensis na jemný prášek. Na rozdíl od vařeného zeleného čaje se konzumuje celý list. Z tohoto důvodu získáváte mnohem koncentrovanější zdroj antioxidantů.
Studie naznačují, že pravidelná konzumace zeleného čaje může snížit riziko vysokého krevního tlaku. Matcha má svěží chuť, kterou někteří popisují jako zemitou a v poslední době se těší značné popularitě. Vzhledem k tomu, že se konzumuje celý list, má matcha obvykle vyšší obsah kofeinu než běžný vařený zelený čaj a někdy vyšší než káva. Množství v každé porci se může značně lišit, pohybuje se v rozmezí 35-250 mg na šálek a na to je třeba pamatovat a s konzumací to nepřehánět.
3. Zlaté mléko
Zlaté mléko je bohatá náhrada kávy bez kofeinu. Tento teplý nápoj obsahuje povzbuzující koření, jako je zázvor, skořice, kurkuma a černý pepř. Mezi další běžné přídavky patří kardamom, vanilka a med.
Kromě toho, že kurkuma dodá nápoji krásnou zlatavou barvu, může mít díky účinné chemické látce kurkuminu silné protizánětlivé účinky. V zásadě tento nápoj připravíte velmi jednoduše – v hrnci si svařte mléko, kurkumu, skořici, mletý zázvor a špetku černého pepře. Následně ochuťte medem a můžete i našlehat do bohaté pěny.
4. Citronová voda
Obměna ranního nápoje nemusí být složitá. Citronová voda je skvělý způsob, jak začít den. Je bez kalorií a kofeinu a poskytuje dostatečnou dávku vitaminu C. Jako antioxidant hraje vitamin C roli ve vašem imunitním systému a chrání vaši pokožku před poškozením sluncem.
Jako antioxidant hraje vitamin C důležitou roli v imunitním systému a chrání pokožku před poškozením sluncem. Je nezbytný pro tvorbu kolagenu, bílkoviny, která zajišťuje základní strukturu vaší kůže, šlach a vazů.
5. Yerba maté
Yerba maté je bylinný čaj s přírodním obsahem kofeinu, který se vyrábí ze sušených listů jihoamerického stromu cesmíny paraguayské. Pokud hledáte náhradu kávy, ale nechcete se loučit s ranním kofeinem, je yerba maté dobrou volbou. Jeden šálek (237 ml) obsahuje zhruba 78 až 80 mg kofeinu, což je podobný obsah kofeinu jako v průměrném šálku kávy.
Yerba maté je také plná prospěšných rostlinných látek, které působí jako antioxidanty. Některé studie dokonce naznačují, že může mít podobné množství antioxidantů jako zelený čaj. Kromě toho obsahuje několik minerálů a vitaminů, včetně riboflavinu, thiaminu, fosforu, železa, vápníku a vitaminů C a B6.
6. Čaj Chai
Čaj Chai je druh černého čaje smíchaný se silnými bylinami a kořením. I když obsahuje méně kofeinu (48 mg) než káva, studie naznačují, že černý čaj může přesto zlepšovat duševní bdělost. Tradiční chia snadno připravíte spojením černého čaje a koření – může se jednat například o kardamom, hřebíčky a černý pepř.
7. Čaj rooibos
Rooibos neboli červený čaj je nápoj bez kofeinu, který pochází z Jižní Afriky. Na rozdíl od kávy a jiných čajů má rooibos nízký obsah antioxidantů taninů, které mohou být prospěšné, ale také narušují vstřebávání železa. Navzdory nízkému obsahu taninů poskytuje rooibos značné množství jiných antioxidantů. Rooibos má delší dobu louhování než většina čajů a přílišné louhování nemá za následek hořkou chuť. Místo toho má rooibos lehce nasládlou, ovocnou chuť, kterou si téměř každý snadno oblíbí.
8. Jablečný ocet
Jablečný ocet se vyrábí kvašením rozdrcených jablek pomocí kvasinek a bakterií. Při tomto procesu vzniká sloučenina zvaná kyselina octová, která může mít podle některých studií příznivé účinky na citlivost na inzulín a hladinu cukru v krvi.
Ačkoli zatím není k dispozici mnoho důkazů, jablečný ocet může také zvyšovat pocit sytosti po jídle a pomáhat při mírném hubnutí. Nikdy jej ale nepijte bez předchozího zředění. Jablečný ocet totiž obsahuje 4-6 % kyseliny octové, která vás může pálit v ústech a v krku. Při pravidelném užívání může také opotřebovávat zubní sklovinu.
9. Kombucha
Kombucha se vyrábí fermentací černého čaje s bakteriemi, kvasinkami a cukrem. Při fermentaci vzniká symbiotická kolonie bakterií a kvasinek. Po fermentaci kombucha obsahuje probiotika, kyselinu octovou a antioxidanty – všechny tyto látky mohou být zdraví prospěšné.
Studie naznačují, že kombucha může posilovat imunitní systém, zlepšovat hladinu cholesterolu a hladinu glukózy v krvi u lidí s cukrovkou. Potenciální rizika, která byla zaznamenána, souvisejí s účinky její kyselosti buď na trávení, nebo na kovové nádoby, v nichž je uložena.
I když má káva mnoho vlastních zdravotních výhod, nemusíte ji nutně pít každý den – pokud naopak toužíte po horkém nápoji, který vás povzbudí, existuje spousta alternativ, které chutnají stejně dobře a mohou vám dopřát řadu velmi prospěšných účinků. Pokud hledáte zdravou alternativu ke kávě, nápoje z tohoto seznamu stojí za vyzkoušení.
ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/coffee-alternatives#TOC_TITLE_HDR_11
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Charlotte May: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/caj-priprava-tradicni-napoj-5946639/
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.