Péče o těloZdravé tipy

Prevence problémů s karpálním tunelem aneb Vyzrajte na nejčastější civilizační nemoc

Pokud vaše práce nebo oblíbený koníček zatěžuje ruce a zápěstí, můžete se oprávněn obávat, zda vás neohrožuje syndrom karpálního tunelu. Možná máte nějaké příznaky, jako je brnění nebo necitlivost prstů, a chcete se ujistit, že se to nezhorší a nebudete muset tyto nepříjemné problémy řešit s lékařem. Dobrou zprávou je, že můžete udělat řadu věcí pro to, abyste se chránili a zabránili zhoršení příznaků.

Syndrom karpálního tunelu je způsoben tlakem na středový nerv. Tento nerv vám dává cit v palci a všech prstech kromě malíčku. Když střední nerv prochází zápěstím, prochází velmi úzkou cestou – karpálním tunelem – která je tvořena kostí a vazivem. Pokud vám zápěstí otéká, tento tunel se stlačuje a skřípne středový nerv, což způsobuje nepříjemné příznaky.

Neexistuje žádný spolehlivý způsob, jak syndromu karpálního tunelu skutečně efektivně předcházet. Pokud však co nejvíce snížíte stres a zátěž na ruce a zápěstí, můžete zabránit jeho zhoršení.

1. Zkuste jemnější dotyk

Často si v každodenní rutině tak zvykneme dělat věci určitým způsobem, že o tom ani nepřemýšlíme. Mnohdy se může stát, že použijete větší sílu, než je k provedení práce potřeba. Například můžete uchopit nářadí příliš pevně, i když by bohatě stačil slabší stisk. Nebo můžete bušit do klávesnice počítače, i když stačí jemné stisknutí kláves. Během dne sledujte, jak máte napjaté ruce a jak velký tlak na ně vyvíjíte. Pokud dokážete alespoň trochu ubrat na síle, vaše ruce a zápěstí vám poděkují.

2. Dejte si přestávku

Odstupte od práce, abyste si mohli ohnout nebo protáhnout ruce. Ideální je 10 až 15minutová přestávka každou hodinu. To je důležité zejména v případě, že používáte nástroje, které vibrují nebo na ně musíte vyvíjet velkou sílu.

3. Často se protahujte

Při těchto přestávkách (nebo kdykoli během dne) vyzkoušejte různé cviky na protažení rukou. Například zkuste střídavě stisknout a povolit pěst, nebo si pomocí druhé druhy protáhněte zápěstí na jednu či druhou stranu. Pomoci může i jemná masáž zápěstí.

4. Zůstaňte neutrální

Pokud můžete, vyhněte se ohýbání zápěstí úplně nahoru nebo dolů. Když udržujete zápěstí v rovné, neutrální poloze, snižujete tím tlak na středový nerv. K tomu vám může pomoci nošení zápěstní ortézy, například když spíte. Může také pomoci nosit ji během činností, které vyvolávají vaše příznaky.

5. Změňte způsob používání

Snažte se vyvarovat opakování stejných pohybů rukou a zápěstím. Například pokud máte úkol, který vždy děláte pravou rukou, dělejte ho místo ní levou – je to obecně dobré cvičení i pro mozek, který najednou musí zapojit jiné části, aby daný úkol zvládl provést. Nebo úkoly co nejvíce střídejte, aby si vaše svaly odpočinuly.

6. Hlídejte si držení těla

Je sice přirozené, že se soustředíte na zápěstí a ruce, ale to, jak držíte zbytek těla, může mít také vliv. Špatné držení těla může způsobit, že se vám ramena vyhrnou dopředu. To spustí řetězovou reakci, která zkracuje vaše krční a ramenní svaly, skřípe nervy v krku a zhoršuje problémy se zápěstím.

7. Zůstaňte v teple

Zní to jednoduše, ale má to velký význam. Když je vám zima, bolest a ztuhlost se zhoršují. Dokonce i rukavice bez prstů mohou být užitečné, protože udržují ruce a zápěstí v teple a uvolněné.

8. Promluvte si se svým nadřízeným

Pokud vaše práce vyvolává vaše příznaky, požádejte svého nadřízeného o změnu pracovního místa nebo možnost alespoň částečně si přizpůsobit pracovní náplň. Možná budete moci změnit cokoli od nastavení pracovního místa přes úchyty nástrojů až po způsob provádění úkolů a zjistit, zda to pomůže vašim příznakům. Možná si také budete moci vyměnit práci se spolupracovníky, abyste se vyhnuli opakování stejného úkolu.

Pokud pracujete u počítače, vyzkoušejte tyto věci:

  • Upravte si polohu klávesnice tak, abyste při psaní nemuseli ohýbat zápěstí.
  • Při psaní mějte lokty blízko u sebe.

9. Navštivte ergoterapeuta

Tento lékařský odborník vám může pomoc. Ukázat vám cviky, které vám pomohou protáhnout a posílit svaly ruky a zápěstí. Ukázat vám, jak změnit běžné pohyby tak, abyste méně zatěžovali ruce a zápěstí.

Potíže s karpálním tunelem jsou bohužel civilizační záležitostí – souvisí s typem naší práce a také s tím, čemu se věnujeme jako našim koníčkům. Prevence pomůže předcházet možným nepříjemným potížím do budoucna. Stačí jen málo, zato opravdu každý den a potíže se vám vyhnou.

ZDROJ: https://nyulangone.org/conditions/carpal-tunnel-syndrome/prevention
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Lex Photography: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1109543/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button