Jídlo a stravování

Jsou vejce z volného chovu zdravější?

V poslední době se hodně hovoří o vejcích a způsobu jejich získávání. Asi nikoho nepřekvapí, že tradiční klecové chovy nejsou ke slepicím zrovna přívětivé a je nutné si přiznat, že pro nízkou cenu vajec platí tato stvoření poměrně vysokou daň.

Je tedy jasné, že komu záleží na etice a férovém chovu zvířat, volí raději vejce z volného chovu nebo přímo od farmářů, kde se slepicím daří bezpochyby lépe a žijí lepší a kvalitnější život. Je však také možné říct, že vejce z volného chovu jsou zároveň i zdravější?

Ve skutečnosti platí, že vejce z volného chovu nemusí být nutně zdravější než jejich konvenční protějšky. Nutriční hodnota vajec závisí spíše na krmivu pro slepice než na způsobu chovu.

Vejce jsou pro mnoho lidí výživnou základní potravinou. Jedno velké vejce má přibližně 6 gramů bílkovin a 70 kalorií. Obsahují také další důležité živiny, jako jsou vitaminy skupiny B, selen a vitamin A. Ne všechna vejce jsou však stejná. Existuje mnoho druhů vajec a některá mohou mít těchto důležitých živin více než jiná.

Výživové hodnoty

Různá označení vajec se bohužel týkají opravdu jen způsobu, jakým jsou slepice drženy v zajetí. Označení volný chov tedy hovoří pouze o tom, že slepice není zavřená v kleci, ale naopak se může volně pohybovat. Nic to však neříká o dalších faktorech chovu – zejména pak krmivu nebo veterinární péči.  Krmivo slepic pak má zásadní vliv na to, kolik živin vejce obsahují. Pokud není krmivo obohaceno, nemusí volný chov nutně přinášet nějaké významné nutriční rozdíly.

Slepice, které dostávají krmivo obohacené o živiny, produkují vejce s vyšším obsahem živin. Některá vejce mohou být například obohacena o omega-3 mastné kyseliny nebo mohou mít vyšší obsah vitaminu D. To je uvedeno na štítku s nutričními údaji na krabici, proto je důležité si to ověřit.

Některé provedené studie zjistily, že vejce z volného chovu mají o něco vyšší obsah aminokyseliny cysteinu a nižší obsah cholesterolu než vejce z konvenčních chovů. V obsahu bílkovin však nebyl žádný rozdíl.

Cena

Dalším důležitým faktorem při rozlišování mezi jednotlivými typy vajec je cena. Je důležité si uvědomit, že cena různých typů vajec nemusí nutně odrážet jejich nutriční hodnotu, ale spíše způsob chovu, který se při jejich produkci používá. Vejce z volného chovu tak mohou být dražší jednoduše proto, že jsou z volného chovu, nikoli nutně proto, že jsou zdravější. Cena hnědých vajec může být vyšší než cena bílých vajec, protože tento druh slepic je o něco větší a potřebují více potravy. U vajec si tedy připlatíme spíše za kvalitu života pro slepice než za větší kvalitu samotných vajec. I když pro mnoho lidí je právě způsob chovu tím nejdůležitějším faktorem, který zvažují.

Další faktory

Výživa není jedinou důležitou věcí, pokud jde o preference vajec. V jedné studii z roku 2020 provedli vědci průzkum a senzorické hodnocení různých vajec. Zjistili, že barva žloutku byla nejdůležitějším atributem, který předčil barvu bílku, vzhled vajec, texturu, chuť nebo vůni. Vejce z farem měla nejpříznivější senzorické hodnocení a byla upřednostňována před vejci z volného chovu i vejci s bílou skořápkou z klecí.

Výzkumníci zjistili, že s vejci z pěstitelských farem byla celkově nejvyšší spokojenost. Jiná studie z roku 2020 zjistila, že způsob produkce vajec je pro spotřebitele důležitým faktorem, protože podle způsobu produkce si spotřebitelé sami vyvozují závěry o bezpečnosti a senzorických vlastnostech vajec. Studie rovněž upozornila, že výrobci vajec by měli lépe informovat spotřebitele o různých typech produkce vajec, protože spotřebitelé stále více zajímá, jaká je cesta vejce od jeho snůšky až po moment, kdy se mu dostane na stůl.

Co si z toho odnést?

Vejce z volného chovu nemusí mít více živin než vejce z konvenčního chovu. Obsah živin závisí spíše na krmivu, které nosnice dostávají než na způsobu chovu. Kromě nutričního obsahu však mohou při výběru vajec hrát roli i další faktory. Vaše rozhodnutí mohou ovlivnit některé sociální faktory a také vzhled vajec nebo vaše specifické preference. Neexistuje správná nebo špatná volba vajec. Jakýkoli druh vejce může být výživným doplňkem vyváženého jídelníčku a pak už jej jen na vás, do jaké míry ctíte také etické principy a záleží vám na způsobu chovu a získávání vajec.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/nutrition/are-free-range-eggs-healthier#other-factors
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Pixabay: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-stoh-vejce-misa-162712/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button