DetoxikaceNávod

Znečištění hrozí našemu zdraví jako nic jiného. Škodí plícím, ale i plodnosti

Znečištění je něco, s čím se ve věští či menší míře setkáváme všichni. I když žijeme v nejodlehlejší vesničce, stejně se nevyhneme znečištěnému vzduchu, půdě i vodě. A znečištění je faktor, který přímo a velice vážně ohrožuje naše zdraví. Astma, bronchitida, pravděpodobnost vzniku rakoviny plic. To jsou nejznámější škody, které způsobuje znečištění životního prostředí.

Znečištění ale nepoškozuje jen plíce, škody dokáže napáchat i na kardiovaskulárním systému. Smog dokonce podle nejnovějších výzkumů narušuje lidské DNA až do té míry, že se stále častěji objevují některé vrozené srdeční nebo plicní vady, a i malé děti a mladí lidé mohou trpět vážnými zdravotními problémy.

Znečištění, metla lidstva

Zde to ale zdaleka nekončí. Seznam následků znečištění je skutečně mimořádně dlouhý, a co hůř – stále roste. Co je jistě alarmující, je vliv znečištěného životního prostředí například na plodnost. Poškozuje často hormonální systém mužů i žen, v rámci těhotenství pak častěji mohou vznikat defekty a existuje vyšší riziko předčasného porodu.

K tomu je třeba připočítat škodlivé účinky znečištěného ovzduší na děti, které jsou k nezdravému povětří citlivější. Například novorozenci dýchají dvakrát více vzduchu než dospělí jedinci, a dýchají tedy výrazně vyšší množství znečišťujících látek, se kterými se jejich malé tělíčko musí nějak vypořádat. Eliminace toxických látek je u těch nejmenších méně účinná, a proto jsou i škody na vyvíjejícím se organismu větší.

Naděje na změnu?

Jak se tedy proti znečištění bránit? Je vůbec nějaká možnost, nebo už jsme vykročili na cestu, ze které není cesty zpět? Významná pomoc při zmírňování účinků smogu může přijít třeba od rostlin, pěstovaných ať už venku, nebo doma. Rostliny dokáží pohlcovat některé látky, které jsou pro lidský organismus toxické, a samozřejmě produkují nový kyslík, který trochu ředí vzduch plný znečišťujících částic.

Navíc má vegetace ve městě i pozitivní vliv na duši a mysl, snižuje stres, poskytuje stín a pomáhá lidem trpícím chronickou únavou nebo vyčerpáním. Na to je důležité pamatovat zvlášť proto, že více než polovina populace žije ve městech, kde je nutné zeleň pěstovat záměrně, jelikož sama se většinou nemá šanci udržet.

Proti smogu však nedokáží bojovat všechny rostliny. Proto je potřeba vysazovat určité druhy stromů podle toho, jakého druhu je znečištění v té či oné oblasti. Břečťan, fíkus, gerbera a dracéna účinně fungují proti formaldehydu, benzenu, xylenu, toluenu a amoniaku, tedy hlavním látkám přítomným ve znečištěném vnějším prostředí i uvnitř našich domů a kanceláří.

A co dál?

Jak jinak se dá znečistění účinně bránit? Novou metodou je použití čističky vzduchu. Určitě to není špatný nápad, ale není to samospasitelné řešení. Ani čistička nedokáže zachytit veškeré nečistoty ve vzduchu a účinnost některých levnějších modelů je dokonce opravdu zcela směšná a jsou to vlastně jen vyhozené peníze.

Odborníci nejvíce doporučují co nejčastěji opouštět městské oblasti a vyrážet do přírody, ideálně do hor nebo do hustých lesů. Znečištěnému vzduchu asi zcela neuniknete již nikde, ale přesto se vám na horách či v lese bude dýchat o poznání lépe. Lékaři doporučují na horách zhluboka dýchat a pokusit se nasát vzduch skutečně i do těch nejposlednějších plicních sklípků, aby se mohly pročistit od usazených nečistot.

Základem je samozřejmě i zdravý životní styl. Vyhýbat se velkým silnicím, kde jezdí mnoho aut, věnovat se pravidelnému pohybu, snažit se eliminovat vliv znečišťujících látek i v jiných oblastech. Důležité je třeba i jen to pravidelně si mýt ruce, protože právě na nich si každodenně domů přinášíme velké množství toxických látek. Jednoduše je ve vašem nejlepším zájmu proti znečištění každodenně bojovat a chránit se proti němu. Ocení to nejen vaše plíce.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button